Welk pad bewandel jij?

Een hele tijd geleden was ik geselecteerd voor het WK para-badminton. We zouden op 1200 meter hoogte spelen, in Guatemala. Ons team besloot hard te trainen op de baan en krachttraining te doen. Mijn vermoeden was dat we last zouden krijgen van de hoogte, maar volgens onze bondscoach was dat onzin. Eigenwijs als ik ben, besloot ik toch gebruik te maken van een hoogtekamer. 3 keer per week zat ik in die hoogtekamer en eenmaal in Guatemala bleek al snel dat het hele team last had van de hoogte, behalve ik.

Moraal

Moraal van dit verhaal? Soms is het goed om de gebaande paden los te laten en je eigen weg te volgen. Het is makkelijk om anderen te volgen en op de paden te blijven, maar het brengt je niet altijd waar jij wilt zijn. Het brengt je waar de ander wil zijn of wil dat jij bent.

Blijven afvragen

Gebaande paden kunnen zeker behulpzaam zijn hoor, dus het is niet zo dat je alleen maar moet afwijken. Maar het is goed om je te blijven afvragen waar je mee bezig bent. Of je nog wel doet waar je blij van wordt en waarom je doet wat je doet. Is dat omdat je daar zelf gelukkig van wordt, of omdat je denkt dat anderen dat van je verwachten? Misschien zelfs dat pad voor je gelegd hebben?

Denk je eens in wat het met je doet als je zelf bepaalt hoe je bij je doel gaat komen en nieuwe wegen inslaat. Wat dat met je zelfvertrouwen doet en met je uitstraling naar de buitenwereld. Het brengt je zoveel als je echt jezelf bent, voor jezelf gaat staan en je eigen keuzes maakt. En het enige wat daarvoor nodig is, is je steeds afvragen waarom je iets doet. Voor jezelf of voor een ander?

Ook als ondernemer

Als ondernemer kan de valkuil zijn dat je heel graag klanten wilt en ook de klanten aanneemt die misschien niet bij je passen. Dan trek je in je uitstraling en communicatie niet je ideale klant aan en dan is het de vraag of je nog doet waar je blij van wordt.

Ook ik doe de dingen op mijn eigen manier. Ik ben bijvoorbeeld heel specifiek in dat ik alleen maar wil werken met leiders. Leiders van hun eigen leven of mensen die weer leider van hun leven willen worden. Dát zijn de mensen waar ik mee kan werken. Die passen bij mij en door hen haal ik het beste uit mijzelf én het beste uit hen.

En ja, het is best spannend om dat onderscheid te maken, want dan zul je ‘nee’ moeten verkopen. Maar die klanten kan ik ook niet optimaal helpen. Dus zij hebben er niet genoeg aan en mij kost het teveel energie. Energie die ik graag gebruik voor de klanten die bij me passen.

Weg kwijt?

Dus, hoe zit het met jou? Waar ben je mee bezig? Doe je dat voor jezelf omdat je er blij van wordt, of doe je het omdat het van je verwacht wordt, of om iemand anders te plezieren? Is dat het waard? Ga eens rustig zitten en geef antwoord op deze vragen. Merk je dat je de weg een beetje kwijt bent en te ver bij jezelf vandaan bent? Stel dan opnieuw je doel en kijk hoe jij dit doel wilt bereiken, zonder daarbij rekening te houden met wat anderen vinden of denken. Je zult zien dat de energie gaat stromen en dat je zelfvertrouwen groeit. Je doel halen wordt ineens een stuk makkelijker. Omdat de manier waarop helemaal bij jou past. Dan gaat het moeiteloos en houd je energie over voor andere dingen.

Ik kan me ook voorstellen dat je het lastig vindt om dit alleen te doen. Schroom dan niet om contact met me op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Ik help je graag verder.