Wees je perfecte imperfecte YOU!

ilse-van-der-burgwal-blog-wees-je-perfecte-imperfecte-YOU

Vorige keer schreef ik in mijn blog over de Innerlijke criticus, of Cinderella, zoals ik haar noem. Dat stemmetje wat ons bekritiseert om ervoor te zorgen dat we erbij horen. Brené Brown schreef een boek over ‘De moed van imperfectie’ en geeft daarbij aan dat ‘we er pas echt bij horen wanneer we ons authentieke, imperfecte zelf aan de wereld laten zien’. Nog een reden om Cinderella te laten zien dat het ook anders kan!

De moed van imperfectie

Dat ‘erbij horen’, zorgt er vaak voor dat we perfectionistisch worden. We moeten alles perfect doen, want op die manier kunnen we de hoeveelheid kritiek zo klein mogelijk houden. Maar perfectionisme zorgt ervoor dat je verkrampt. En als je verkrampt, dan kun je niet meer jezelf zijn. Dan blokkeer je je creativiteit én je kwaliteiten. Het zorgt er alleen maar voor dat je minder waarde toevoegt, in plaats van meer.
Ik dacht ook altijd dat ik de beste moest zijn, dat ik alles perfect moest doen. Zodat niemand iets op mij kon aanmerken. Zodat ik het recht had om te bestaan, om er te zijn. De grap was alleen dat ik er helemaal niet was. Dat was iemand van wie ik dacht dat anderen wilden zien. En als je op die manier leeft, moet je altijd van alles. En ‘moeten’ zorgt voor verkramping, vastlopen, het verliezen van energie, enthousiasme en creativiteit. Het zorgt ervoor dat we onze identiteit en authenticiteit loslaten en steeds verder van onszelf verwijderd worden. We komen in een overleef-stand. En dat is voor niemand goed.

Hoe word je weer jezelf?

En hoe kom je uit die stand en weer dichter bij jezelf? Dat is niet een knopje wat je zo even omzet. Daar is echt wel wat training voor nodig, maar het begint allemaal wel met je bewust worden van het feit dat je niet jezelf bent. En het voelen van de wil om te doen wat echt bij je past en te zijn wie je wilt zijn. Zonder je te schamen, of bang te zijn voor wat anderen daarvan zullen denken.

Brené Brown heeft in haar boek 10 regels omschreven om perfectionisme los te laten en dichter bij je authentieke zelf te komen. Een aantal van deze regels is:

 • Laat je angst voor wat anderen van je denken los en kies ervoor om echt jezelf te zijn. Dit heeft heel erg te maken met die innerlijke criticus. Kies je ervoor om hiernaar te luisteren en te handelen, of kies je ervoor om te doen wat voor jou goed voelt?
 • Dankbaarheid brengt je dichter bij jezelf. In plaats van kijken naar wat anderen wel hebben en wat jij niet hebt, helpt het om te kijken naar wat je wel hebt en daar dankbaar voor te zijn. Oefen dankbaarheid iedere dag en het brengt je dichter bij je gevoel en bij jezelf.
 • Zelfliefde of zelfcompassie is heel belangrijk bij authenticiteit. Wees lief voor jezelf en laat perfectionisme los. Dat wil niet zeggen dat je niet het beste na mag streven, zolang je het maar voor jezelf doet en niet om aan de verwachting van anderen te voldoen.
 • Vertrouw op je intuïtie en durf in jezelf te geloven. De behoefte aan zekerheid, zorgt er vaak voor dat we dingen niet doen, ook als het wel goed voelt. Probeer wat minder in je hoofd te zitten en te voelen wat jou intuïtie zegt en ga ervoor.
 • Ont-moet. Stop met moeten, want zoals ik in mijn programma BeYOUtiful zeg: ‘Als moeten ont-moeten wordt kun jij weer echt beYOUtiful zijn!’
 • En als laatste: speel, dans, lach en laat je creativiteit de vrije loop. Stop met jezelf met anderen te vergelijken en focus op wat jij kunt en leuk vindt.

Als je meer volgens deze regels gaat leven, dus minder moet van jezelf, je perfectionisme loslaat en jezelf niet met anderen vergelijkt, dan kom je dichter bij jezelf. En als je dichter bij jezelf bent, dan kun je de volgende dingen ervaren:

 • Je zit lekkerder in je vel
 • Je blijft dicht bij je eigen gevoel
 • Je kunt makkelijker keuzes maken
 • Je kunt je eigen koers varen
 • Je kunt meer genieten van de dingen die je doet
 • Dan maakt het ook niet uit wat een ander van jouw keuzes vindt
 • Je ervaart minder stress
 • Je hebt minder ‘kwaaltjes’
 • Je hebt meer energie

BeYOUtiful

Vind je het nu moeilijk om hiermee voor jezelf te beginnen? Kijk dan eens bij mijn programma BeYOUtiful. BeYOUtiful is een online programma. In deze 5-daagse ontvang je elke dag een mail met een videoboodschap en een werkboek met opdrachten. Als je elke dag een paar minuten tijd maakt voor BeYOUtiful, kan je al de eerste stappen zetten naar ont-moeten, in je kracht staan en je leven authentieker en in imperfectie leven, waardoor jij nog meer de verbinding maakt met jezelf.
Wil jij BeYOUtiful zijn? Schrijf je dan in voor deze 5-daagse via deze link.