Van loslaten val je af

Niet letterlijk natuurlijk, maar je gaat je er wel veel lichter door voelen! Hoe vaak heb jij al gehoord dat je het je niet aan moet trekken en ‘gewoon’ los moet laten? Lekker makkelijk gezegd hè? Maar doe het maar eens! Hoe laat je in vredesnaam los als je ergens emotioneel van ondersteboven bent?

Glas water

Loslaten betekent simpelweg dat je iets wat veel energie kost niet langer vasthoudt. Het is vergelijkbaar met een fysieke ballast vasthouden. Pak maar eens een glas water en houdt dat recht voor je. In het begin valt het nog mee, maar hoe langer je het vasthoudt, hoe zwaarder het wordt. Tot je het op een gegeven moment niet meer volhoudt. Zet je het glas vervolgens neer, dan voelt je arm ineens ontzettend licht. Alsof je even opveert. Zo gaat het met negatieve gedachten en gevoelens ook.

Nadelen van vasthouden

Een negatieve situatie, gedachte of gevoel veroorzaakt stress, een hoge bloeddruk en het slurpt energie. Maar wat het ook doet, en dat is misschien nog wel het ergst, is dat het je afsluit voor positieve gedachten, gevoelens en ervaringen. Als je vasthoudt aan het negatieve, ontzeg je jezelf de kracht van positief denken. Je kunt je namelijk niet een beetje afsluiten, dat gaat automatisch helemaal. En het gevolg is dat je emoties afvlakken. Je voelt je misschien minder kwetsbaar, maar eigenlijk voel je helemaal niets, of weinig. En dus ook geen geluk en plezier.

Het nadeel van loslaten

Jazeker, loslaten heeft ook een nadeel. Je voelt namelijk pas wat het met je doet als je het hebt losgelaten. Dan zul je merken dat je:

  • Je bevrijd en opgelucht voelt
  • Je rust ervaart
  • Het ruimte geeft voor nieuwe dingen (zowel in je hoofd als in je hart)
  • Je ademhaling dieper wordt en je meer ontspant
  • Je weer in een positieve flow komt

Hoe doe je dat dan?

Ik denk dat je inmiddels wel overtuigd bent van het feit dat het goed is voor je om bepaalde zaken los te laten. Maar hoe doe je dat vervolgens?

Een simpele manier is onder de douche gaan staan, letterlijk. En je indenken dat je de negatieve gedachte of het negatieve gevoel met het water van je afspoelt en in het doucheputje laat verdwijnen. Water heeft letterlijk een fysiek reinigende eigenschap, maar ook op energetisch gebied verricht het wonderen. Probeer het maar eens.

Een andere oefening is de volgende: schrijf eens op welke negatieve gedachten en/of gevoelens je hebt. Je mag zoveel opschrijven als je wilt. En ga vervolgens per punt eens na of dit een situatie is die jij kunt veranderen. Ja? Wat kun je dan doen om het te veranderen? Maak daar een actieplan voor. Je zult zien dat je dan je neerwaartse spiraal hebt gestopt en er weer ruimte is voor positieve dingen.

En kom je erachter dat jij de situatie niet kunt veranderen? Dan is het goed om te kijken wat je ervan kunt leren. Het heeft in ieder geval dan geen zin om je er druk over te maken. Ik kan je een voorbeeld noemen: mijn vriendin heeft een puberdochter die examen moet doen. Maar ze maakt er op zijn zachtst gezegd een zooitje van. Mijn vriendin maakt zich daar heel druk om en merkt dat de stress zich vastzet in haar lijf. Ze slaapt er slecht van en het heeft invloed op haar humeur, wat de sfeer thuis ook niet ten goede komt. Aangezien zij geen examen hoeft te doen, heeft het geen zin om zich druk te maken. Het is iets wat haar dochter moet doen. Door het los te laten, de verantwoordelijkheid bij haar dochter te laten, en er gewoon voor haar dochter te zijn in plaats haar op de huid te zitten, ontstaat er voor beiden ruimte. De dochter merkt ineens dat ze zelf verantwoordelijk is en alleen zichzelf de schuld kan geven als het mis gaat en mijn vriendin kan weer ontspannen. Hierdoor is de sfeer in huis ook ineens weer veel beter.

Kortom

Onthoud dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw leven. En de ander is verantwoordelijk voor zijn/haar leven. Je kunt niet het leven voor een ander leven en dus ook geen beslissingen voor een ander nemen. Als je beseft dat je alleen je eigen leven in de hand hebt, zul je merken dat je veel meer kunt doen om het zo te leven als jij wilt dan je dacht. En het mooie is dat je daarmee een voorbeeld wordt voor anderen. Zonder dat jij iets doet, zullen zij toch mee veranderen.