Vakantie! Tijd om aan het werk te gaan

De zomervakantie is in zicht, nog een paar weken en dan is het zo ver.  Rond deze tijd hoor je mensen vaak dingen zeggen als: eindelijk tijd voor mezelf, even rust, ik ben zo klaar met mijn werk, of: ik loop op mijn tandvlees! Of: waar doe ik het eigenlijk allemaal nog voor? Is dat herkenbaar voor jou? Grappig dat dat zich zo vaak uit richting de vakantieperiode.

Maar wat is daar nu de oorzaak van? Is het echt zo dat je overwerkt bent, kom je niet aan jezelf of aan rust toe? Of ben je misschien met de verkeerde dingen bezig? Ben je bezig met werk of privé bezigheden die je energie wegslurpen? Deze vakantie kan een mooi moment zijn om eens stil te staan bij waar je mee bezig bent en wat voor jou een reden is om ’s morgens fluitend je bed uit te komen.

Je missie

Dan heb ik het over je missie. Datgene wat je naar buiten toe wilt uitdragen, of wat je hoopt dat mensen jou voor herinneren later. Datgene wat je wilt bereiken. Als je een missie hebt, heb je een doel en weet je waar je het allemaal voor doet. En als je dat weet, dan kost het je ineens een stuk minder energie, sterker: het levert je energie op want in alles wat je doet, ben je bezig met je missie. Datgene waar jij fluitend van wakker wordt. En het zorgt ervoor dat je makkelijker beslissingen kunt nemen.

Hoe bepaal je je missie?

Ten eerste is het belangrijk dat je missie kort, makkelijk te onthouden en inspirerend is. Je kunt bijvoorbeeld denken aan wat jij later aan je kleinkinderen wilt vertellen wat jij hebt bijgedragen aan de wereld. Je missie geeft dus ook aan welke waarde jij wilt toevoegen.

Meestal weet je vaag wel wat je zou willen dat jouw bijdrage is, maar het is goed om daar eens even echt bij stil te staan en deze op te schrijven, zodat het echt concreet wordt.

Om je op weg te helpen, zal ik je een tip geven. Begin met een leeg vel papier en schrijf in steekwoorden op wie jou inspireert en waarom, welke gebeurtenis jou heeft gevormd tot wie je nu bent, welke interesses je hebt, wat jouw belangrijkste waarden zijn, wat je zou doen als geld geen rol zou spelen. En misschien kun je zelf nog wel wat zaken bedenken.

Als je alles hebt opgeschreven, zie je vaak al een rode draad. Je kunt ook op zoek gaan naar informatie en alles rond jouw toponderwerpen verzamelen, zodat voor jou steeds duidelijker wordt wat voor jou belangrijk is. En nog een tip: doe dit niet allemaal in 1 dag! Begin eraan en leg het weg en ga er de volgende dag weer mee verder. Je zult zien dat je iedere keer weer nieuwe inzichten krijgt en zo kom je steeds dichter bij jou persoonlijke missie. Uiteindelijk kun je je missie in 1 of 2 zinnen opschrijven.

Focus

Doordat je je missie nu hebt geformuleerd, kun je kijken naar de vragen uit het begin van dit blog. Ben je wel bezig met de juiste dingen? Sluit je werk aan op je missie en zo niet, wat kun je doen om dit wel aan te laten sluiten. Je hoeft niet altijd meteen je baan op te zeggen, kijk naar de mogelijkheden in jouw huidige situatie en verander stapje voor stapje. Je missie geeft je duidelijkheid en richting en het zal makkelijker worden voor je om te bepalen wat goed voor je is en wat niet en dus ook om voor jezelf op te komen. Enig idee wat dat met je zelfvertrouwen doet?

Ik ben erg benieuwd naar wat jouw missie is, wil je hem met me delen? En mocht je er nu niet uitkomen, neem dan gerust contact met me op. Dan denk ik met je mee.