Tess pleast de ander. En jij?

Ilse van de Burgwal. authenticiteitscoach, coach, kwetsbaar zonder je kracht te verliezen, be bold be brave be you, grenzen stellen

Onlangs kwam Tess bij mij. Heel oprecht vertelde ze dat ze lang had getwijfeld of ze wel een afspraak zou maken. Tenslotte was haar probleem niet zo groot. Totdat zich onlangs een situatie voordeed en ze wist dat het zo niet verder kon.

Haar vraagstuk was snel helder; ik wil nee kunnen zeggen. Op elk vlak; thuis, in haar gezin, bij haar klanten. Ze pleast iedereen om maar de lieve vrede te bewaren. En daar heeft ze alleen maar zichzelf mee, zegt ze. Zoals ze zelf aangaf; ‘dan heb ik weer te snel ja tegen vrienden of een klant gezegd terwijl ik eigenlijk helemaal geen ja wil zeggen, dan levert dat thuis soms ook nog eens woorden op omdat er al wat anders op de agenda stond, en ik slaap er ook nog eens nachten slecht van.’ Tess ziet in dat ze vooral zichzelf hiermee heeft en het wordt tijd dat ze ‘nee’ kan zeggen tegen anderen en ‘ja’ tegen zichzelf.

Druk op de borst

Op de vraag of Tess voelt dat ze een grens bij zichzelf over gaat antwoord ze ‘ja’. Ze geeft aan dat het feit dat ze wakker ligt een teken is. Eigenlijk bedoelde ik iets anders en daarom besloot ik een oefening met Tess te doen.

De oefening was bedoeld om Tess te laten voelen wat er gebeurt op het moment als iemand haar grens over gaat. Als ze wakker ligt ervan is het kwaad namelijk al geschied 😉. Wow, al snel kon ze voelen wat er gebeurde als iemand haar grens over ging; ze kreeg enorme druk op haar borst. Tess was verbaasd dat ze dit zo goed kon voelen! Maar ergens ook teleurgesteld; ze besefte dat ze dit gevoel waarschijnlijk in haar jeugd al had weggestopt om maar de lieve vrede thuis te bewaren.

Tess haar eerste gesprek met mij heeft haar zoveel duidelijk gemaakt. Het was confronterend, maar zeker de moeite waard om nu door te pakken. En dat gaan we doen. Stap voor stap.

Ken jij jouw grens?

En jij? Ken jij jouw grens? Voel jij die? Of please je de ander en zeg je overal ja op? Of misschien vind je alles ook wel leuk of is het veel sneller als jij het toch maar zelf doet? De vraag is; voel jij je grens en geef je deze aan? Zo niet, neem vandaag eens een paar minuten de tijd om eens bij jezelf na te gaan wat maakt dat het lastig is om een grens te stellen. Door er even bij stil te staan, komt er vaak al genoeg boven waar je wat mee kunt doen. Kom je er niet uit en wil je hier stappen in maken? Neem contact met mij op om te kijken naar de mogelijkheden.