Terugblikken op 2018 en vooruit kijken naar 2019

ilse-van-de-burgwal-tennis

Het is vandaag 29 december 2018 en ik schrijf dit jaar mijn eerste blog! Eens moet de eerste keer zijn. Ik had dit jaar goede voornemens om elke maand een blog te schrijven over mindset, overtuigingen etc. Maar ik had altijd een reden om het niet te schrijven; te druk, geen motivatie, andere prioriteiten, geen zin en ‘wat heb ik de mensen nu te vertellen?’ ging er vaak door mij heen. Inmiddels kom ik er steeds meer achter dat ik juist heel veel te vertellen heb.

Nu het nieuwe jaar dichterbij komt, is het een mooi moment om terug te kijken en vooruit te kijken. Wat ging er goed in 2018? Waar ben ik trots op? Wat is mijn grootste leermoment? En vooral ook; wat laat ik achter me in 2018. Heb jij antwoorden op deze vragen?

2018 het jaar van groei

2018 is voor mij het jaar van groei. Groei als mens, groei als ondernemer. Ik heb mij hard ontwikkeld dit jaar, ben nog steeds heel druk, maar als persoon ben ik rustiger geworden. Het gehaaste gevoel dat ik altijd heb gehad is weg. Dit heeft ook te maken met de keus van het ondernemerschap. Het voelt als thuiskomen; eigen beslissingen maken, eigen koers bepalen, sparren met andere ondernemers. Weg uit het geijkte plaatje bij een werkgever, waar ik vaak als ‘lastig’ werd bestempeld, omdat ik mijn mening gaf.

Maar naast het ondernemerschap heb ik veel geleerd als coach. Ik word echt oprecht blij als ik een ander kan helpen dichter bij zijn doel of droom te komen. Door bijvoorbeeld inzicht te geven in patronen en manier van denken die je kunnen blokkeren in het bereiken van jouw doelen. Dat ik kan helpen om je angsten, emotionele blokkades en belemmerende overtuigingen om te buigen naar helpende gedachten of positieve overtuigingen. Dat ik kan helpen je gedachten te veranderen op momenten dat het nodig is of juist je gedrag. Allemaal om jouw doel te halen.

Belemmerende overtuigingen

Ik ben in het ondernemerschap al meer belemmeringen tegen gekomen dan in de 10-jarige periode dat ik bij diverse werkgevers werkte.

Belemmeringen zoals ‘ik ben het niet waard’. Dit belemmerde mij om klanten aan te trekken, want wat stel ik nu voor? Ik kom net kijken. Heb ik wel voldoende kennis? Kan ik wel het beste uit mensen halen? Kan ik ze wel motiveren en inspireren? Allemaal dingen die ik mij afvroeg, waardoor ik mezelf belemmerde. Belemmerende overtuigingen. Wie kent ze niet?

Is het erg dat ik deze belemmerende overtuigingen had? Nee absoluut niet. Het is de vraag wat je er mee doet. Ik heb ervoor gekozen om ze aan te gaan. En nu kan ik voluit zeggen IK BEN HET WAARD. Maandenlang heb ik verschillende dingen aangepakt waar ik tegen aan liep, allemaal hadden ze te maken met het feit dat ik het niet waard was. Dit was heel makkelijk terug te herleiden naar mijn jeugd. Jarenlang ben ik niet serieus genomen (zo heb ik dat ervaren) door de huisarts met mijn ernstige rugklachten. Ik dacht altijd dat het niet veel impact had, maar onbewust sla je het toch op. Onbewust heeft deze periode mij het gevoel gegeven dat ik het niet waard ben om nieuwe klanten aan te trekken etc. Is dat confronterend? Ja zeker. Ik heb genoeg vaardigheden om anderen te helpen hun belemmerende overtuigingen weg te werken, dus waarom bij mijzelf niet? En dat heb ik gedaan.

En sinds ik voluit kan zeggen ‘ik ben het waard’, stroomt het ook. Er komen nieuwe klanten, er komen mooie nieuwe dingen op mijn pad. De energie die je uitstraalt is dus echt anders als je een belemmerende overtuiging kan ombuigen!

Uit je comfort zone

Dit jaar ben ik extreem veel uit mijn comfort zone gegaan. En uit je comfort zone gaan is niet erg, sterker nog dat is voor ieder mens goed. Zoals ik mensen in mijn praktijk uit hun comfort zone haal (op een veilige manier, in kleine stapjes), zo ga ik nog wel eens rigoureus uit mijn comfort zone. Ik heb veel dingen voor het eerst gedaan, zoals:

 • Workshops geven
  • Een workshop zelf geven is niet zo spannend, maar ingehuurd worden door een bedrijf was dit jaar voor het eerst. Heel spannend, maar super tof om te mogen doen.
 • Workshops in het Engels geven
  • Wat een overwinning! Eerst al je business in het Engels introduceren en dan gewoon aan meer dan 40 mensen (tot 2x toe) een workshop in het Engels geven. En dat terwijl ik twee jaar geleden gewoon geen Engels praatte omdat ik te bang was om een fout te maken!
 • Facebook live gedaan en andere filmpjes opgenomen
  • Eerste keer was spannend (hoe kom ik over?), maar wordt naar mate je het vaker doet makkelijker
 • Nieuwe online programma’s gemaakt, zelfs het hele besturingssysteem erachter gemaakt
  • Super gaaf! Eigen programma’s bedenken en ontwikkelen. En dan gewoon het online gedeelte zelf kunnen bouwen. Heeft wat bloed, zweet en tranen gekost, maar hoe tof is het dan dat je het ook zelf kan.
 • Stand up comedy
  • Wat zal ik hierover zeggen. Dit was verreweg het meest uit mijn comfort zone. Ik dacht dat stand up comedy mij wel zou gaan helpen bij het ontwikkelen van mijn sprekersvaardigheden. Zeven lessen gewerkt aan een show van 8 minuten. En ik kan je vertellen, 8 minuten lang grappig zijn voor 70 man publiek is alsof je in je nakie op het podium staat. Doodeng! Maar zo tof!
Live optreden als Stand Up Comedian!

Online programma’s

Naast de één op één coaching, workshops en het spreken ben ik dit jaar ook begonnen met het maken van online programma’s. De volgende programma’s heb ik ontwikkeld:

 • 5-daagse BeYOUtiful – als moeten ont-moeten wordt kun jij weer echt beYOUtiful zijn.
  • Ik moest gisteren heel erg aan dit programma denken. Deze week heb ik geen afspraken in mijn agenda. Ik moet dus helemaal niets. Dit geeft ruimte voor creativiteit. En wat denk je dat er gebeurt? Ik zit vol met ideeën!
 • Your Business to the Next Level – 12 weken
  • Toen een oud-collega vroeg of ik haar kon helpen om haar business naar the next level te tillen kon ik de uitdaging niet laten liggen. Een één op één coaching traject zag deze oud-collega niet zitten. En zo ontstond Your Business to the Next Level! Heel dankbaar om andere ondernemers te helpen met hun mindset en hun business naar the next level te tillen.
 • 5-daagse Timemanagement
  • N.a.v. de workshop timemanagement een 5-daagse gemaakt, waar ook veel mindset onderdelen in verwerkt zijn

Nu ben ik druk bezig met het ontwikkelen van mijn ‘grote’ programma Be Bold, Be Brave, Be You. Deze zal in maart gaan starten. Evenals Your Business to the Next Level. BeYOUtiful en Timemanagement lopen continu door.

Be Bold, Be Brave, Be You

Be Bold, Be Brave, Be You. Dit is mijn motto. Dit is hoe ik mijn leven leef. Ik doe dappere en stoere dingen, ga uit mijn comfort zone en bij alles wat ik doe staat authenticiteit hoog in het vaandel. Toen ik eenmaal wist dat dit mijn motto was, werd het makkelijker voor mij om teksten te schrijven voor mijn programma’s, mijn missie en visie waren hierdoor veel makkelijker te omschrijven. Nu ik dit motto heb en mijn missie en visie, is het veel gemakkelijker om mijn eigen koers te varen in mijn onderneming.

Wat is jouw motto? Waarom sta jij elke ochtend op met een twinkeling in jouw ogen?

En vanuit mijn motto is ook mijn brand ontstaan. Ik heb nu natuurlijk www.mthcoaching.nl en www.ilsevandeburgwal.com. De laatste is echt zoals mijn brand is. Komend jaar gaat MTH Coaching op de schop (op de achtergrond ben ik daar al mee bezig), deze site is heel erg verouderd. Ik ga hier nog niet te veel over vertellen, maar tof wordt het zeker! Februari/maart is het plan om één en ander hiervoor te gaan lanceren.

Authenticiteit

Authenticiteit is voor mij zeer belangrijk. Ik heb mij altijd ‘anders’ gevoeld. Niet altijd even bewust. Ik was vroeger altijd lang, ik droeg heel veel kleur, ik heb een specifieke mening ergens over, ik vaar mijn eigen koers. Dit is niet om dwars te liggen, helemaal niet zelfs, maar dit is wie ik ben. Al van kinds af aan. Ik denk daar niet eens over na.

Ik heb dat nooit als authentiek ervaren, gewoon omdat ik ben wie ik ben. Maar naarmate ik meer onderzoek doe naar authenticiteit kom ik er ook steeds meer achter dat als je echt authentiek bent, je het niet door hebt. Authentiek zijn ben je, je kunt het worden. Maar je kunt het niet spelen of construeren, want dan ben je niet echt. En geloof me, mensen voelen als je niet echt bent.

Vele malen ben ik een keurslijf gezet door bijvoorbeeld business coaches. Zij wisten precies wat goed voor mij was. Ik heb geleerd om mijn eigen koers te varen. Is dat stoer en dapper? Misschien wel. Maar het is vooral dat het voor mij goed voelt. Hierdoor trek ik ook de juiste mensen aan. Dat is mooi om te ervaren.

Ik ben hierdoor misschien wel een andere coach dan anderen. Of juist niet. En eerlijk? Het maakt mij ook niet uit. Omdat ik het op mijn manier doe.

Omdat voor mij authenticiteit heel belangrijk is (dit komt zelfs terug in mijn motto Be Bold, Be Brave, Be YOU), ben ik er nu een e-book over aan het schrijven. Een e-book met tips om meer bij jezelf te blijven, om echt authentiek te zijn. Nieuwsgierig? Nog even geduld! Medio januari 2019 wordt dit e-book geïntroduceerd.

And last but nog least… Wat laat ik achter mij in 2018?

Ik ben gewend om meer naar het positieve dan het negatieve te kijken en moet dus ook flink graven naar wat ik achter laat in 2018. Ik laat in 2018 negatieve mensen achter. Negatieve mensen kosten energie en die energie kan ik beter gebruiken.

Wat laat jij achter je in 2018?

Mijn voornemen is om in 2019 veel meer van mijn kennis met jou te delen (en dus ook vaker te gaan bloggen)!

Ik wens je een gelukkig, inspirerend, gezond en bruisend 2019 toe!

Tot in het nieuwe jaar!

Liefs Ilse