Own your life

ilse-van-de-burgwal-blog-own-your-life

Herken je dat? Dat als er iets gebeurt, je iets of iemand anders de schuld geeft? Eigenlijk is er altijd wel iets of iemand die de oorzaak is van jouw pech. En hoe zit dat bij jouw geluk? Is dat ook iets wat je overkomt of waar iemand anders verantwoordelijk voor is? Dat is al veel lastiger hè?

Afreageren

Natuurlijk kan het even fijn zijn om je (van binnen) af te reageren op iets of iemand anders voor wat jou overkomt, alleen schiet je daar vrij weinig mee op. Er verandert namelijk niets aan de situatie en bovendien ga je je alleen maar machteloos voelen.

En hoe zou het nu zijn als je zelf verantwoordelijk bent voor jouw lot, jouw leven en alles wat je overkomt? Ik hoor je denken: ja, maar ik kon er niets aan doen dat hij niet op zat te letten (of iets dergelijks). Datzelfde geldt natuurlijk ook voor mij. Ik heb er niet om gevraagd om twee keer een ongeluk te krijgen waardoor ik in een rolstoel terecht ben gekomen. Dat is ook niet mijn schuld. Maar hoe ik daar vervolgens mee ben omgegaan, is wel helemaal mijn verantwoordelijkheid.

Wegkwijnen

Ik had bij de pakken neer kunnen gaan zitten en me zielig kunnen voelen in mijn rolstoel. Thuis wegkwijnen en boos zijn op de hele wereld. Maar dat had me helemaal nergens gebracht. Ik heb besloten dat als dat is wat het is, ik zal laten zien dat dat me niet tegenhoudt. Ik heb er alles aan gedaan om toch nog weer te kunnen lopen. En dat lukt, kleine stukjes. En ik heb geleerd om met de rolstoel om te gaan en me daar niet door te laten belemmeren. Ik was dol op badminton en ook vanuit een rolstoel kun je die sport prima doen. Ja, dat kost heel veel doorzettingsvermogen en energie om het onder de knie te krijgen. Maar wat denk je dat mijn gevoel was toen ik wereldkampioen rolstoelbadminton werd? Dat was helemaal mijn eigen verdienste! Daar heb ik hard voor gewerkt. En dus was ik niet alleen de winnaar van dat toernooi, maar ook van mijn eigen leven.

Ik weet dat ik alles kan bereiken wat ik wil, zolang ik maar verantwoordelijkheid neem voor mijn eigen leven en voor mijn eigen keuzes. Ook de keuzes hoe ik met een situatie omga die niet direct door mij is veroorzaakt. Anderen de schuld geven, levert alleen een negatief gevoel op en het levert je zeker geen energie op. En het zal je dus niet in beweging zetten.

Vicieuze cirkel

Kijk nu eens naar jezelf. Hoe doe jij dat? Welke tegenslag heb jij de laatste tijd gehad? En hoe ben je daarmee om gegaan? Heb je iets of iemand de schuld gegeven? En zo ja, hoe voelde dat en wat heb je daarna gedaan? Het probleem van de schuld afschuiven, is dat je in een slachtofferrol terecht komt. En die slachtofferrol maakt je afhankelijk van anderen. En dat geeft weer een machteloos gevoel. Waardoor je het gevoel hebt dat je niets waard bent. En daar gaat je zelfvertrouwen…. Zie je de vicieuze cirkel waar je dan in komt?

Stel je nu eens voor in dezelfde situatie en bedenk eens wat je zou doen als je zelf verantwoordelijkheid neemt voor jouw situatie? Nee, je kon er niets aan doen dat dat je overkwam, maar nu? Wat kun je nu doen om door te gaan, om je leven te leven zoals jij dat wilt? Stel je eens voor wat jij zou doen om dat voor elkaar te krijgen. Is dat mogelijk voor je? Dan zou ik zeggen: go for it! Dat is namelijk de enige manier om uit de slachtofferrol te komen en een leider te worden van jouw eigen leven. Own your life. Drie kleine woordjes, met enorm veel kracht. Als jij leiderschap neemt over je eigen leven, heb jij de controle, ben je van niemand afhankelijk en vertrouw je helemaal op jezelf, op je eigen kunnen. Want jij kent jezelf het best, toch? En wat denk je dat dat doet met je zelfvertrouwen?

Kortom

Het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, brengt je zoveel verder. En nee, het is niet altijd makkelijk, maar dat betekent zeker niet dat het niet mogelijk is. Begin klein en je zult zien wat het oplevert. Niet alleen aan gebeurtenissen in je leven maar ook voor jezelf, jouw ontwikkeling als persoon.

Denk je nu: ja, dat wil ik! Maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan gerust contact met me op, dan kijken we in een 1 op 1 gesprek samen wat voor jou de beste route is. Leiderschap nemen over je eigen leven, wil niet zeggen dat je geen hulp mag vragen en accepteren. Zolang het maar jouw keuze is en je het zelf doet. Ik reis graag een stukje mee op je pad om je op weg te helpen!