Op eigen kracht naar meer zelfvertrouwen?

ilsevandeburgwal-world-champion2

Zelfvertrouwen

Als je het woord zelfvertrouwen opzoekt in de Van Dale, dan krijg je als uitleg: het vertrouwen in de eigen kracht. Maar wat is je eigen kracht? Het is al moeilijk om op je eigen kracht te vertrouwen en zeker als je niet in de gaten hebt wat deze is. En dat is dan ook meteen het probleem bij zelfvertrouwen.

Vaak zijn we zo bezig met het anderen naar de zin te maken, erbij te horen en te overleven, dat we helemaal niet stilstaan bij wat onze kracht is. Dat is vooral een probleem van vrouwen. En het is zo zonde! Want juist als je jezelf laat zien en laat zien waar jij goed in bent, dan heb je waarde toe te voegen aan deze wereld! En het grappige is, dat je dan ook gaat vertrouwen in je eigen kracht. Want je weet wat je goed kan, wat je leuk vindt, wat je moeiteloos doet én je weet dan wat de ander daar aan heeft!

Doe je waar jij blij van wordt of waar een ander blij van wordt?

Ook ik heb jarenlang gedaan wat ik goed kon, maar wel wat ik dacht dat anderen vonden dat ik moest doen. En ja, ik kon het ook best goed, maar ik haalde er geen voldoening uit. En dan gaat het energie kosten. Waar ik enorm blij van word, is andere mensen inspireren met mijn verhaal. Dat je geen slachtoffer hoeft te zijn, maar juist een winnaar. Door te geloven in jezelf en jezelf te laten zien aan de buitenwereld, maar ook vooral aan jezelf. En ik merkte dat dat is wat ik ook goed kan. Door te luisteren en de juiste vragen te stellen. Doordat ik weet waar de ander is en weet welke weg je kunt bewandelen om weer je eigen leven in handen te nemen. Mijn ervaring is mijn kracht en eigenlijk gewoon wie ik ben.

En dat is ook meteen het grappige: vaak heb je niet eens in de gaten wat jouw kracht is. Omdat het meestal iets is wat voor jou heel vanzelfsprekend is. Het is iets wat je doet zonder erbij na te denken en wat je meestal totaal geen energie kost. Hoe gaaf zou het zijn als je die kracht in kunt zetten, daar je werk of je missie van kunt maken?

Vind jouw kracht

Ik hoor je denken: maar hoe weet ik dan wat mijn kracht is? Daar heb ik een mooie oefening voor:

Bedenk eens voor jezelf wat jouw successen zijn, zonder bescheiden te zijn. Wat heb jij, zowel zakelijk als privé, gedaan waar je ontzettend trots op bent en waar je het beste uit jezelf hebt gehaald? Schrijf die eens op. En ga vervolgens eens kijken welke eigenschappen/kwaliteiten je daarin ziet. Kom je er niet uit? Vraag dan iemand die je goed kent om mee te kijken. Of liever nog twee anderen. En laat hen eens met elkaar praten over jou, alsof jij er niet bij bent. Laat hen aan elkaar vertellen welke kwaliteiten ze in jouw succesverhalen horen. En schrijf ze op. Ik waarschuw je: dit is een oefening die je kan raken en die ontzettend goed is voor je zelfvertrouwen!

Je zelfvertrouwen vergroten

En als je dan weet wat jouw kracht is, waar jij een toegevoegde waarde kunt leveren, hoe zorg je er dan voor dat je je zelfvertrouwen vergroot? Een hele simpele oefening is deze: houd een successenboekje bij. Schrijf aan het einde van de dag je successen op in een boekje. Dit kunnen grote successen zijn, maar ook kleine. Gewoon wat je hebt meegemaakt waar je met trots op terug kijkt. Het kan bijvoorbeeld al een reactie aan iemand zijn. Als je dan aan het begin van de week terugkijkt op alle dingen die je afgelopen week hebt bereikt/gedaan, dan weet ik zeker dat je trots bent op jezelf. Zo start je elke week met een boost voor je zelfvertrouwen! En de rest gaat vanzelf. Zolang je maar doet wat echt bij jou past.