Niets is onmogelijk

Je kent de uitspraak vast wel. De een denkt misschien: ‘klopt!’ en een ander denkt ‘tuurlijk…. makkelijker gezegd dan gedaan’. Hoe is dat bij jou? Geloof jij dat alles mogelijk is en dat dus niets onmogelijk is? Uiteraard is het onmogelijk om met je blote armen te vliegen, of 50 km per uur te rennen. Maar als je dat écht zou willen, dan kun je wel heel dicht bij die droom komen! Als je echt wilt, dan vind je een weg. En daar weet ik alles van.

Ik wilde heel graag wereldkampioen badminton worden, maar belandde in een rolstoel. Dus mijn droom leek in duigen te vallen. Niets is minder waar. Ik wilde het zo graag, dat ik net zolang getraind heb tot ik Wereldkampioen rolstoelbadminton was. Voor mij is dat het bewijs dat alles mogelijk is. Als je maar echt wilt en flexibel en creatief bent. Misschien moet je je droom of de weg er naartoe aanpassen, maar dat wil niet zeggen dat je je droom los hoeft te laten.

Mindset

Je mindset is hierin heel belangrijk. Wat geloof je? Geloof je dat je het niet kunt? Dan gaat het je ook niet lukken. Maar als je gelooft in jezelf, dan ligt de wereld aan je voeten. En als je nog niet helemaal in jezelf gelooft, dan kun je een manier vinden om dat geloof te versterken. Daar kun je hulp bij vragen. Er zijn verschillende manieren om je geloof in jezelf te vergroten. Je kunt dit doen door middel van coaching, of bijvoorbeeld door je droom in kleine stapjes te hakken. Een stapje is makkelijker te overzien dan de hele weg er naartoe. Dan wordt het ook al makkelijker om te geloven dat je het kunt.

Focus

Ook is focus heel belangrijk. Houd je focus op je doel en laat je niet afleiden. Schrijf desnoods je doel op en hang het ergens op waar je het steeds ziet. Zo word je er steeds aan herinnerd en houd je makkelijker je focus. En als je op je doel blijft focussen, dan wordt het ook makkelijker om beslissingen te nemen of om te zien wat je volgende stap is. Heb je een keer een tegenslag? Wees dan creatief in het zoeken naar mogelijkheden of alternatieven.

Doorzettingsvermogen

Ja, die voelde je vast al aankomen hè? Ook doorzettingsvermogen heb je nodig. Het zal vast niet allemaal in één keer goed gaan en dat is ook helemaal niet erg. Het is pas erg als je opgeeft. Je hebt geen idee waar je toe in staat bent! Daag jezelf uit en probeer het opnieuw of op een andere manier.

Om je een voorbeeld te geven: ik ben een tijdje terug in een ijsbad geweest. Zo’n bad met allemaal ijsblokjes met een temperatuur van maximaal 4 graden. Toen ik erin stapte werd alle lucht uit mijn lichaam getrokken, ik snakte letterlijk naar zuurstof. Je lichaam wil vluchten, want het denkt dat het deze temperatuur niet aan kan. Maar ik begon meteen met de ademhalingsoefening die ik geleerd had en langzaam werd ik rustiger. En wat denk je? Na 40 seconden kreeg ik het zelfs warm! Hoe tof is dat? Mijn lichaam was zo gefocust en ik lette zo goed op mijn ademhaling, dat mijn zuurstofgehalte in mijn lichaam goed bleef en daardoor kon mijn lichaam blijven functioneren.

Oefenen

Nu denk je misschien: wat heeft dat ijsbad met mij te maken? Nou, jij kunt dit ook zelf doen, alleen dan met de douche! Als je na je warme douche koud afdoucht, zul je merken dat je na verloop van tijd meer energie hebt, dat je minder stress ervaart en meer gefocust bent. Dat je huid en haar er beter uit gaan zien en je hartslag in rust verlaagt. Ook geef je je immuunsysteem een boost. Én je vergroot je wilskracht en verhoogt je veerkracht! Dus als jij je focus en doorzettingsvermogen wilt trainen en wilt zorgen dat je geloof in jezelf groter wordt, dan is dit een hele mooie en gezonde manier (bovendien is het ook nog goed voor het milieu en je portemonnee 😉).

Het opbouwen van een koude douche doe je door na een warme douche de koude (en ja, hij moet echt koud zijn, als in onder de 18 graden) waterstraal uit de douchekop op je enkels te richten en richting het hart over de benen te laten gaan, daarna zijn de armen aan de beurt, ook nu werk je rustig vanuit de polsen richting het hart over de armen heen. Begin met 10 tot 15 seconden op elk ledemaat. Na verloop van tijd (voor de 1 een week, voor de ander misschien een jaar) zal het steeds makkelijker worden en kan je ook de romp meenemen met koud afdouchen. Uiteindelijk stap je met je hele lichaam onder de koude douche, tot een maximum van 2 minuten. Let er wel op dat je niet te lang (af en toe 3 tot 5 seconden is lang genoeg) met je hoofd onder de koude straal blijft staan! Let goed op je ademhaling, de uitademing moet lang en rustig blijven en de inademing kort. De beloning zal groot zijn, veel koud doucheplezier!

Visualiseren

Verder kan het je helpen om je droom te visualiseren. Ga op een rustige plek zitten, sluit je ogen en adem 5x rustig in en uit. En visualiseer dan dat je je doel hebt bereikt. Wat doe je daar? Wat voel je? Hoe ziet het er daar uit? Maak hier vervolgens een moodboard van voor jezelf. Zoek plaatjes die bij jouw droom of doel horen, of teken het als je geen goede plaatjes kunt vinden en schrijf er woorden bij hoe je je voelt, wat je doet, denkt, zegt, enzovoort. Dit zal je helpen om de focus op jouw doel te houden en om de wilskracht te bouwen er helemaal voor te gaan.

Wat is jouw droom of doel?

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd wat jouw droom of doel is. Wat wil jij het allerliefst bereiken? Stuur me een mailtje met jouw droom of doel en je hebt je eerste stap in de realisatie gemaakt. Je hebt het dan namelijk echt gemaakt. Uit je hoofd en in de wereld, door het met iemand anders te delen. Ik weet zeker dat jij kunt bereiken wat je maar wilt. Ga ervoor!

En kun je wel wat hulp gebruiken om je veerkracht te verhogen? Kijk dan eens hier.