Kriebels van de comfortzone

ilse-van-de-burgwal-blog-comfortzone

Toen ik nog in loondienst was, voelde mijn leven heel comfortabel. Ik deed werk wat ik leuk vond en waar ik goed in was. Het kostte me weinig moeite en de zekerheid van een vaste baan, zorgde ervoor dat ik privé ook vanalles kon doen. Niets te klagen dus! En toch, ging het op een gegeven moment knagen. Er moest toch meer zijn dan dat? Ik wist dat ik meer in mijn mars had dan het werk wat ik deed en dat ik stiekem van ander soort werk droomde. Maar dan zou ik de zekerheid en de veiligheid die ik toen had op moeten geven. Oftewel: uit mijn comfortzone stappen.

Voldoening missen

Herken je dat? Dat alles eigenlijk wel zijn gangetje gaat, dat je niets te klagen hebt én dat het toch ergens wringt? Dat je denkt: is dit nu alles? Of misschien weet je heel goed wat je wilt, maar zegt die innerlijke criticus van je: ‘doe nu niet zo moeilijk, je hebt het goed, dus blijf maar gewoon doen wat je nu doet’? Nou, dat zei de mijne wel! En toch heb ik ervoor gekozen om uit die veilige wereld te stappen. Waarom? Omdat ik merkte dat ik niet meer kon zijn wie ik eigenlijk ben. Omdat ik geen energie meer kreeg van mijn werk. Ookal ging het werk moeiteloos, ik kwam toch moe thuis. Ik mistte de voldoening. Het gevoel dat ik alles uit mezelf haalde wat erin zat. Het gevoel dat ik echt een bijdrage kon leveren door wie ik ben en wat ik kan.

En dus ben ik voor mezelf begonnen, als coach, trainer en spreker op het gebied van authenticiteit en mindset. Omdat ik weet hoe belangrijk het is om echt jezelf te kunnen zijn. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor de mensen om je heen en voor je werk. Want als jij jouw unieke kwaliteiten kunt inzetten, heeft iedereen daar profijt van. En als jij daardoor lekkerder in je vel zit ook!

Hoe stap je uit je comfortzone?

Maar hoe stap je nu uit die comfortzone in die grote, misschien onbekende en onveilige wereld? Dat kun je op verschillende manieren doen. Buiten je comfortzone ligt namelijk je stretch zone, dat is de zone waarin je kunt leren en ontwikkelen. Maar buiten die stretchzone ligt de paniczone. Dat is zoiets als een kind bij de eerste zwemles in het diepe gooien. De kans dat dit kind überhaupt nog naar zwemles wil, wordt daardoor wel erg klein. Die paniczone, daar kun je beter uit blijven. Want als je jezelf te ver pusht, is de kans groot dat je in paniek raakt en niet weet hoe snel je weer terug moet naar je comfortzone en er ook nooit meer uit wilt.

Maak de zones zicht- en voelbaar

Dus ga voor jezelf na waar de stretch zit. Je kunt de zones letterlijk op de grond maken en je voorstellen welke acties in welke zone horen. Ik wil bijvoorbeeld heel graag spreken voor gezinnen waarbij een kind een fysieke beperking of langdurige ziekte heeft. Over hoe elk gezinslid zijn eigen ruimte, zijn eigen pad in gelukkige verbinding met elkaar kan pakken. Maar op zo’n podium gaan staan, is wel heel erg spannend. Ik teken dan cirkels op de grond. 1 voor mijn comfortzone, 1 voor de stretchzone en 1 voor de paniczone. En dan ga ik voelen: op een podium staan en dit verhaal houden, hoe voelt dat? Ja, dat voelt spannend, maar niet spannend als in angst. Meer zo’n opgewonden gevoel van spanning. Durf ik dat? Geen idee. Maar ik zou het wel heel erg gaaf vinden. Dan zit dat dus in mijn stretchzone. Het voelt niet meer comfortabel, maar het grijpt me ook niet naar de keel.

Kleine stappen

En zo kun jij dat ook doen. Stel je voor wat je zou willen doen, stel je voor dat je dat echt doet en wat voel je daarbij? Ja, het mag spannend en eng zijn. En nee, het mag er niet voor zorgen dat je vast slaat van de spanning (je lichaam is daarin een hele goede graadmeter, dus luister daar goed naar), dan ben je te ver. Als het iets is wat je wel graag zou willen, maar écht nog niet durft, dan kun je kijken welke stappen je dan eerst kunt zetten. Stel dat je eigenlijk heel erg graag voor jezelf zou willen beginnen, maar het grijpt je naar de keel als je bedenkt dat je dan je financiële zekerheid kwijt bent. Dan kun je ook kijken of je misschien minder zou kunnen gaan werken in loondienst en daarnaast voor jezelf zou kunnen beginnen. Op die manier heb je nog steeds een deel zekerheid en kun je toch ook doen wat je het liefst zou willen. En het mooie is, dat die comfortzone opschuift. Dus wat eerst nog stretchzone was, wordt op een gegeven moment weer gewoon comfortabel. En wat eerst paniek opleverde, kan op den duur ook een leuke uitdaging worden. Zo blijf je groeien!

Kortom

Ben je er klaar mee dat het leven maar voortkabbelt en ben je er klaar voor om die comfortzone te verlaten? Schrijf dan eens op wat je nu echt zou willen en denk groot. En ga bij alles wat je hebt opgeschreven na in welke zone dat zit. Zit het nog in de paniczone? Kijk dan of je tussenstappen kunt maken waarbij niet het angstzweet uitbreekt. Het hoeft natuurlijk niet allemaal in 1 keer. Al zijn het ministappen, iedere stap vooruit is er één. En daar mag je trots op zijn.

Wil je uit je comfort zone, maar lukt het je niet. Neem gerust met mij contact op voor een kennismakingsgesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn, zodat jij stappen uit je comfort zone kunt zetten.