Ben jij ook zo blij dat februari voorbij is? Ik vind dat echt zo’n maand waarin de wereld even stil lijkt te staan. Op carnaval na misschien 😉.
De winter is in volle gang, de feestdagen zijn voorbij en dan komt dat gat van donkere dagen, vermoeidheid en de lente die nog zo ver weg lijkt.
En ik weet niet hoe het met jou zit, maar soms vind ik het dan erg moeilijk om mezelf te motiveren…
Gelukkig weet ik door mijn opleiding wel hoe ik niet in die valkuil moet stappen, maar ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen lastig is. En je motivatie heb je juist zo hard nodig om datgene te bereiken wat je wilt bereiken.
Ver te zoeken?
Is jouw motivatie ver te zoeken? Ga dan eens bij jezelf na waar dat aan kan liggen. Het kan namelijk zijn dat je bijvoorbeeld dingen moet doen die je eigenlijk helemaal niet wilt doen. Dingen die niet bij je passen. Als dat het geval is, dan is het goed om te gaan onderzoeken wat je wél leuk vindt om te doen, of waar je wel energie van krijgt. De kans is groot dat je motivatie dan vanzelf weer terug komt.
Soorten motivatie
Wat ook goed is om te weten is dat er twee soorten van motivatie zijn. Je hebt intrinsieke motivatie, dat is de motivatie van binnenuit. Iets wat je zelf heel graag wilt. Deze motivatie duurt langer om op te bouwen, maar is ontzettend waardevol.
En je hebt extrinsieke motivatie, dat is de motivatie van buitenaf. Dat kan iets zijn wat iemand je vraagt te doen, iets waarvoor je beloond wordt. Bijvoorbeeld je werk, maar het kan ook iets anders zijn. Je wilt bijvoorbeeld heel graag die gouden medaille winnen. Dan is dat jouw extrinsieke motivatie, de competitie en de beloning dat je die gouden medaille wint. Of die bonus op je werk krijgt.. Deze motivatie is op korte termijn handig, maar werkt wel alleen als het je iets oplevert.
Een extrinsieke motivatie kan ook overgaan in een intrinsieke motivatie. Zo is een vriend van mij een jaar geleden begonnen met hardlopen, omdat hij obesitas had. De motivatie om te gaan hardlopen was extrinsiek, de beloning was afvallen. Nu is hij 20 kilo kwijt en wil hij graag nog meer afvallen. Alleen de reden is veranderd. Hij wil nu afvallen, zodat hij beter en makkelijker kan hardlopen.
Waar zit jouw motivatie?
Dus als je nogmaals kijkt naar wat je zou moeten doen. Waar zit dan jouw motivatie? Is het iets waar je vanuit jezelf heel graag aan werkt of mee bezig bent, of wilt bereiken? Of is het iets waarvan de beloning het waard is? Als je dit weet, dan wordt het al makkelijker om jezelf weer te motiveren.
- Is het iets wat je niet leuk vindt en is de beloning het ook niet waard? Dan is het goed om je af te vragen of je het überhaupt wel zou moeten doen. Of misschien is er een manier waarop het wel interessant wordt voor je. Stel dat je voor je werk een project hebt waar je helemaal niets mee hebt. Dan wordt het erg moeilijk om je daarvoor te motiveren. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat dat project wel interessant wordt voor je? Of is er een collega die een project doet wat beter bij je past en wil hij of zij misschien ruilen? Of moet je misschien wel zeggen dat dit project niet bij jou past?
- Is het iets wat je niet leuk vindt, maar waarvan de beloning het dubbel en dwars waard is? Dan is het goed om dat als stip op je horizon te zetten en plannen te gaan maken hoe je dit doel gaat bereiken. Lees daarvoor ook mijn blog over doelen stellen.
- Of is voor jou niet helemaal duidelijk waarom je de motivatie niet kunt vinden? Misschien heb je nog niet helemaal helder wat jouw kwaliteiten zijn en wat er dus goed bij je past. Lees dan eens mijn blog over kwaliteiten.
Psychologie
Naast dat het handig is om te weten of de motivatie intrinsiek of extrinsiek is, is het ook goed om te weten welke factoren zorgen voor je motivatie. In de psychologie wordt onder andere gesproken van de zelfsbeschikkingstheorie. Deze bestaat uit 3 factoren die belangrijk zijn voor je motivatie: autonomie, verbondenheid en competentie.
Autonomie, omdat je dan doet wat je zelf wilt en daar zelf over kunt beslissen.
Verbondenheid, omdat we als mensen nu eenmaal niet zonder elkaar kunnen. En bovendien is het helemaal niet de bedoeling dat je alles alleen doet. Het is heel nuttig om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Mensen waar je wat van kunt leren, mensen die jouw waarde zien of mensen die je verder kunnen helpen.
Competentie, omdat we allemaal graag ergens goed in willen zijn. Dit kan je weer motiveren om datgene wat je te doen hebt zo goed mogelijk te doen.
Kortom:
Zit je in een dip en ben je niet vooruit te branden? Onderzoek dan waar jouw motivatie vandaan komt en wat of wie je nodig hebt om weer de juiste energie te krijgen. Als je dat op een rijtje hebt, dan hier nog wat tips om jezelf weer te motiveren:
- Zet de eerste stap, ookal is hij klein, dat maakt niet uit. Als je maar in beweging komt.
- Stel doelen en doe dat op een manier dat ze haalbaar, maar wel uitdagend zijn.
- Plan per dag, per week en per maand. Dit zorgt ervoor dat je focus houdt en daardoor ook het juiste doet.
- Schrijf op waarom je juist die doelen wilt bereiken. Schrijf het per doel op, zodat je, als de motivatie wat zakt, altijd weer even kunt nalezen waarom je dit ook alweer wilde.
- Zorg voor ontspanning, wat dat voor jou dan ook betekent. Dat kan een wandeling buiten zijn, of een uurtje lekker sporten of misschien wel een trui breien of schilderen. Zorg in ieder geval dat je wekelijks voldoende ontspant, want dat zorgt ervoor dat je energie op peil blijft en het bevordert je veerkracht.
- En als laatste een hele belangrijke: vier je successen! Als ik het maar een klein doel wat je bereikt hebt, sta erbij stil en gun jezelf het plezier dat je dit toch maar mooi weer gedaan hebt!