Jezelf leren kennen is de meest boeiende weg die je kunt bewandelen

ilse-van-de-burgwal-blog-verbinding-met-jezelf

Het is de tijd van het jaar om naar binnen keren. Letterlijk. Je ziet het vaak al: mensen komen minder vaak buiten, staan minder te kletsen met de buren in de tuin of op straat. Iedereen maakt het huis gezellig voor de donkere dagen. Maar dit is ook de perfecte tijd om figuurlijk naar binnen te keren en te reflecteren op waar je nu staat. En dan bedoel ik niet alleen met de goede voornemens voor het nieuwe jaar 😊.

Overlevingsstand

Het leven is al druk genoeg, er wordt veel van ons verwacht en velen van ons willen graag aan die verwachtingen voldoen. Wat er dan gebeurt, is dat je maar door blijft racen. En vaak gewoon in de overlevingsstand gaat. Deze tijd van het jaar kun je gebruiken om te vertragen en eens goed naar jezelf te kijken. Wat ben je aan het doen? Vind je het leuk wat je doet? Hoe voel je je erbij? Waar verlang je naar? Weet jij het?

Verbinding met jezelf

Door weer verbinding met jezelf te maken, kom je erachter of je nog wel op de goede weg bent. Of je nog wel doet waar je hart sneller van gaat kloppen en waar je energie van krijgt. We zijn vaak naar buiten gekeerd en gericht op anderen om hen tevreden te stellen of gelukkig te maken, maar heel eerlijk: dat is niet jouw taak. Jouw taak is om zelf gelukkig te zijn en energie te hebben. Om het beste uit jezelf te halen. En dat klinkt misschien egoïstisch, maar het mooie is: dat is het niet! Jouw omgeving, jouw partner, kinderen, vriendinnen, ouders, collega’s en noem maar op, hebben veel meer aan jou als jij je goed voelt. Als jij weet wat je wilt en als jij bruist van de energie. Dat is namelijk besmettelijk. Dus zorgen voor jezelf betekent automatisch dat je ook voor de ander zorgt. Alleen wel in die volgorde.

Luister naar je intuïtie

En wat betekent dat nu: in verbinding staan met jezelf? Het betekent dat je luistert naar jezelf, naar je eigen intuïtie, naar je hart, je innerlijke kompas. We kennen allemaal dat gevoel dat we bijvoorbeeld niet met iemand in zee moeten gaan, of een bepaalde afslag moeten nemen. Het aanvoelen van bepaalde situaties of personen. En dat is wat anders dan de interne criticus, die is gebaseerd op angst en onzekerheid. Je intuïtie komt van je onderbewustzijn, is liefdevol en heel helder. Als je leert naar intuïtie te luisteren, zul je merken dat je makkelijker keuzes maakt en dat dit ook de juiste keuzes zijn. Je zult meer vertrouwen voelen en je komt in een bepaalde flow, alsof alles vanzelf gaat.

Hoe doe je dat dan?

Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Ik beloof je: het is echt zo! En hoe kun je nu leren naar je intuïtie te luisteren? Juist: door verbinding met jezelf te maken. Ik hoor je nu denken: ‘grapjas, daar schiet ik niets mee op..’. Dus heb ik een aantal tips voor je hoe je die verbinding met jezelf kunt maken:

  1. Doe een ademhalingsoefening: adem 4 tellen in, houd je adem 2 tellen vast en adem 8 tellen uit. En herhaal deze oefening 8 keer. Dit zorgt ervoor dat je loslaat waar je mee bezig bent. Het zorgt ook dat je even vertraagt, waardoor je ruimte krijgt om echt naar jezelf te luisteren.
  2. Mediteer regelmatig. En dit hoeft echt geen uur te zijn. Dat kan al in een paar minuten. Het enige wat je hoeft te doen, is jezelf regelmatig afvragen: ‘wat is er nu?’. Wat ben je aan het doen en hoe voel je je? Dat zorgt er namelijk voor dat je meer in het hier en nu gaat leven in plaats van dat je bezig bent met wat je allemaal nog moet doen of dat je blijft steken in dingen die in het verleden gebeurt zijn. Het hier en nu is namelijk het enige moment waarop je iets kunt veranderen. Het is dus goed om stil te staan bij wat je aan het doen bent en hoe dat voelt, zodat je daar in het moment iets aan kunt doen.
  3. Wees dankbaar. Schrijf eens op waar je allemaal dankbaar voor bent. Dankbaarheid is een heel puur gevoel en brengt je heel dicht bij jezelf.

Verbinding met jezelf maken, is op zich niet zo moeilijk. Maar die verbinding houden wel. Het is dus wel de bedoeling dat je een manier vindt voor jezelf hoe je die verbinding kunt blijven houden. Je kunt de oefeningen hierboven (of 1 ervan) dagelijks doen, maar misschien ontdek je voor jezelf wel een betere manier. Bijvoorbeeld door een briefje op de spiegel hangen met de vraag: ‘hoe is het met me?’. Zodat je er regelmatig aan herinnerd wordt even bij jezelf stil te staan.

Diepere verbinding

Wat deze verbinding met jezelf oplevert, is niet alleen veel meer vertrouwen in jezelf en meer energie. Het levert ook een diepere en zuiverdere verbinding op met de mensen om je heen. Waardoor je veel meer jezelf kunt zijn en ook veel meer jouw kwaliteiten kunt laten zien. En daarmee anderen kunt aanvullen. Hoe tof is dat?

Daarom is jezelf leren kennen de meest boeiende weg die je kunt bewandelen. Je zult versteld staan wat het je oplevert. En jou niet alleen! Doe je mee?