Ik pas mij aan en laat gewenst gedrag zien

In situaties waarin ik mij niet op mijn gemak voel, vlucht ik. Of ik ga vol in de aanval.

Ik weet nog goed dat ik vaak vluchtte of in de aanval ging bij één van mijn laatste werkgevers. Het was een mooie organisatie, maar ik zag dat er dingen anders of beter konden. Ik zie dat snel en ik voel het nog veel sneller. Uit ervaring in het verleden wist ik dat ik dat niet te snel moet zeggen, want anders kan de ander zijn hakken in het zand zetten. Beetje bij beetje vertelde ik wat ik zag. Maar het werd niet gewaardeerd. Sterker nog; mijn leidinggevende begon mij als een bedreiging te zien. En als ik ergens niet op uit was, dan was het wel zijn baan! En dus besloot ik om maar niks meer te zeggen en te vluchten als ik dingen zag gebeuren. Met als gevolg dat ik niet meer mijzelf was op mijn werk. Ik paste mij aan en liet gewenst gedrag zien. Ik hield mij in en soms kwam dat dan thuis tot een uitbarsting.

Als ik terug kijk op deze situatie dan valt mij op:

  • Ik heb veel moeite gehad met dat ik niet mezelf kon blijven in deze situaties en dat ik mij aanpaste aan wat gewenst was
  • Ik kan iets bedreigends hebben naar een leidinggevende
  • Ik voelde mij niet serieus genomen en niet gehoord en gezien omdat het werd weggewuifd

Dit was een patroon, dat ik herkende bij meerdere werkgevers. Behalve bij één bedrijf waar ik het echt naar mijn zin had en ik serieus genomen werd als ik wat zei.

Nu ik veel meer inzicht heb in wie ik ben en waar ik voor sta kan ik hier anders op terug kijken. De les die ik hieruit meeneem en die ik jou graag mee wil geven, is:

  • Blijf zeggen wat je voelt en denkt; wees jezelf en wees authentiek. Anders gaat het ten kostte van jezelf. Maar… Check bij jezelf hoe je communiceert. Er zit een groot verschil in als je zegt ‘Ik ervaar…’ of ‘Ik voel…’ in plaats van met een vinger wijzen en te zeggen hoe het beter kan.

Als je op een respectvolle manier authentiek kunt communiceren dan levert dat jou zoveel op; rust en controle op wat je doet. Vraag je zelf eens af; ‘wat maakt dat ik mij aanpas?’ Wat is de onderliggende oorzaak dat dit gebeurt? Ben je bijvoorbeeld bang om de ander te kwetsen? Of wil je juist graag aardig gevonden worden?

Wil jij leren hoe je op een respectvolle manier authentiek kunt communiceren? Dit is één van de onderdelen van het Be Bold, Be Brave, Be You programma. Wil je er meer over weten, klik dan hier https://ilsevandeburgwal.com/coachingsprogramma/