Ik kan een wheelie!

Ilse van de Burgwal, coach, woudenberg, mental coach, authenticiteit, kwetsbaar zonder je kracht te verliezen

Al jarenlang maak ik gebruik van de rolstoel. Ik weet precies wat ik wel en niet kan. Voor lastige obstakels heb ik trucjes; zoals voor stoepen op- en afgaan. Nog nooit heb ik een rolstoelvaardigheidscursus gedaan. Omdat ik het niet nodig vond, omdat ik het misschien wel stom vond. Ik weet het niet. Maar jaren later is het natuurlijk ook een beetje mijn eer te na om nog een cursus te doen. Terwijl ik diep van binnen weet dat een rolstoelvaardigheidstraining het leven echt enorm veel makkelijker gaat maken.

Begin dit jaar zag ik een rolstoelvaardigheidscursus in Amersfoort (vlakbij waar ik woon) voorbijkomen. En toen dacht ik ineens; Ilse wees nu eens niet zo eigenwijs en ga gewoon die cursus doen.

Schaamte…

De drempel was hoog; toch ergens een stukje schaamte om dit nu nog te doen. Maar ook omdat ik het spannend vind. Ik heb natuurlijk mijn trucjes gevonden om dingen te doen. Ik wist dat ik nu ging leren om een wheelie te maken. Een wheelie is balanceren op je twee grote wielen, de twee kleine wieltjes voor zijn dan los van de grond. Als je dit kan, kan je veel makkelijker stoepen af en zelfs bepaalde trappen af.

Voor jou klinkt dat misschien helemaal niet spannend, maar voor mij is dat wel spannend. Ik heb angst om achterover te vallen. Mijn rug en nek zijn al slecht, dus ik kan het mij niet permitteren om erop te vallen. Logischerwijs is het natuurlijk zo dat als ik weet hoe het werkt, dat ik dan juist kan voorkomen dat ik val. Maar tussen logica en de gedachten in mijn hoofd en het gevoel in mijn lichaam (spanning) zat een heel groot gat.

Gisteren was het zover…

En gisterenavond was het zover; de eerste van de vier avonden. Twee uur lang heb ik gewerkt aan mijn rolstoel skills. En ik kan een wheelie!!! Nog niet perfect, maar komende weken ga ik oefenen. En ik weet zeker dat je binnenkort een plaatje voorbij zie komen waarin ik een goede wheelie maak of zelfs van een trap af kan. Maar poe hé, het was niet makkelijk. Ik moest wel wat angst overwinnen. Door de trucjes die ik mijzelf had aangeleerd, heb ik nooit achterovergeleund. Gisteren, onder begeleiding, moest ik juist oefenen om in een wheelie zover mogelijk achterover te hangen, zodat je weet waar het kantelpunt is. Doodeng vond ik het. Maar ik ben het aangegaan, heb mijzelf voorgehouden wat het mij oplevert als ik hier doorheen ben. En dat lukte! Wat een overwinning!

Stom hè, ik daag mijzelf graag uit om uit mijn comfort zone te gaan, zoals die keer dat ik op het podium stond als stand up comédienne. Maar dit, terwijl dit mijn leven zoveel makkelijker kan maken, heb ik heeeeeeeeeel lang uitgesteld. Een mens kan raar in elkaar zitten 😊.

Iedereen heeft trucjes aangeleerd

Dit is precies hoe het werkt met persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie. Je hebt jezelf trucjes aangeleerd om maar niet te hoeven voelen, om maar niet kwetsbaar te hoeven te zijn, om maar niet geraakt te worden. Trucjes waarmee jij verwijderd raakt van je authentieke zelf. Totdat er een moment komt dat de trucjes niet meer werken. En dan is het tijd om actie te ondernemen.

Ben jij op het punt dat jouw trucjes niet meer werken? Plan een gratis kennismakingssessie in, dan kijken we naar de mogelijkheden die bij jou passen en natuurlijk krijg je gelijk een aantal tips mee.