Ik ben te dik.

Afgelopen zondag was Hans, mijn partner, jarig. Ook al vierde hij het niet echt, toch kwamen zijn ouders, mijn moeder en zusje met haar zoontje langs. Mijn neefje is anderhalf en super leuk!

Toen mijn zusje binnen kwam liep mijn neefje gelijk door naar oma. En gekscherend zei oma dat ie een dikke buik had gekregen. Wat mij opviel was dat mijn moeder in een paar uur tijd regelmatig tegen mijn neefje geroepen heeft dat iets (dan was het zijn billen, hoofd of buik) ‘te dik’ aan hem was. En het is een kind van anderhalf waar geen grammetje vet op zit. Overigens zegt ze dit met alle goede bedoelingen en beste intentie van de wereld.

Gisteren viel bij mij het kwartje over mijn eigen kritische gedachte. Regelmatig hoor ik mijn stem in mijn hoofd zeggen; je bent te dik. Zou je dat nu wel eten, want… Die jurk is leuk, maar staat nog leuker als je afgevallen bent. Die stem in mijn hoofd is in dit geval de stem van mijn moeder! Van jongs af aan hoor ik al dat iets ‘te dik’ is aan mij.

Als je iets maar vaak genoeg hoort, dan ga je het vanzelf geloven. En alles waar je aandacht naar toe gaat dat groeit. Zo ook de kritische gedachte dat ik te dik ben. Juist omdat ik dit altijd hoor. Vaak geeft mijn moeder een compliment als ik iets leuks aan heb en dan komt er toch nog een maar. En ook dit doet zij met alle goede bedoelingen van de wereld.

Laten we wel wezen. Ieder mens zit anders in elkaar, dus mijn neefje hoeft hier later helemaal geen last of hinder van te hebben. Maar dit is een mooi voorbeeld hoe iets vanuit een goede intentie kan ontstaan en wat in dit geval bij mij groeit als een kritische gedachte.

Er zijn tal van voorbeelden van kritische gedachten. Op privévlak en op werkgebied:
– “Ik durf het niet, dus doe ik het niet”
– “Oeps iets vergeten, ik ben echt dom jonge”
– “Gewichtstoename, ik ben onaantrekkelijk, iedereen vindt me lelijk”
– “Afspraken met mezelf niet na gekomen, ik ben waardeloos”
– “Ik snap het niet, ik kan ook echt niks”
– “Nog nooit gedaan, denk niet dat het me lukt”

Een kritische gedachte kan er voor zorgen dat deze in de weg staat om echt jezelf te kunnen zijn. En hoe zonde is dat! Dat je je aanpast om een stem die je in je hoofd hoort.

Vraag jezelf eens af als je die kritische stem hoort:
1. Wiens stem hoor ik? Is deze van mij of is deze van een ander?
2. Geloof ik echt dat ik dit moet doen?
3. Zo ja, maak er dan een must van en doe het
4. Zo niet, zet de stem buiten de deur en zet er een positieve gedachte tegenover vraag je af of je dit echt gelooft.

Wil jij van die kritische stem af of deze leren accepteren? Dit is één van de onderdelen van het Be Bold, Be Brave, Be You programma. De toegevoegde waarde van dit programma is dat je niet alleen achterhaalt wat je kritische gedachten is en hiermee aan de slag gaat. De toegevoegde waarde is dat we deze ook nog eens energetisch gaan oplossen. Zodat op alle lagen je kritische gedachten aangepakt worden. Hoe fijn is dat! Kun je niet wachten en wil je er meer over weten, klik dan hier.