Hoe meer inzicht in je basisbehoeften, hoe meer inzicht in jezelf

Ilse-van-de-Burgwal-blog-hoe-meer-inzicht-in-je-basisbehoeften-hoe-meer-inzicht-in-jezelf

Misschien heb je wel eens gehoord van de piramide van Maslov. In die piramide staan de 6 basisbehoeften van de mens. Met onderaan de eerste behoefte. Zijn gedachte was dat zodra de onderste behoefte ingevuld was, je automatisch door ging naar de daarboven liggende behoefte, maar dat is nooit echt bewezen. Waarom heb ik het over basisbehoeften? Omdat dit belangrijk is voor je persoonlijke ontwikkeling. Om een evenwichtig volwassen persoon te zijn, is het belangrijk dat je basisbehoeften tijdens je opvoeding zijn vervuld. Is dat niet het geval, en geloof me, bij de meeste mensen is niet zo, dan zul je dat merken.

Bevestiging nodig

Hadden jouw ouders vertrouwen in je, of twijfelden ze vaak aan je kunnen? Of misschien waren ze wel heel erg beschermend. Dan kan het zijn, dat je op bent gegroeid tot een onzeker persoon. Iemand met weinig vertrouwen in zichzelf. Het gevolg daarvan is dat je dat vertrouwen van anderen nodig hebt. Je hebt dus steeds bevestiging van een ander nodig of je het goed doet, of je het juiste zegt, of je er mag zijn. Wat er dan vaak gebeurt, is dat je je anders gaat gedragen. Je gaat je gedragen zoals jij denkt dat de ander dat van je verwacht. Want dan krijg je die bevestiging tenminste, toch? Maar dan raak je dus wel steeds verder van jezelf verwijderd. Kun je je indenken hoeveel energie het je kost als je constant moet bedenken wat een ander denkt en verwacht? Om nog maar niet te beginnen over de energie die je verliest als je je anders voordoet dan je bent…

Herken je basisbehoeften

Maslov heeft 6 basisbehoeften, zelf werk ik met 12 basisbehoeften. Ik licht er hier een aantal uit, namelijk: de behoefte aan acceptatie, bevestiging, zorg en vertrouwen.

Iedereen wil graag geaccepteerd worden zoals hij of zij is. Met of zonder bril, met of zonder benen, zwart, wit of alle kleuren van de regenboog. Afgezien van het feit of anderen van jou accepteren wie je bent en hoe je bent: accepteer jij jezelf? Mag jij er van jezelf helemaal zijn zoals je bent? Laat jij je echte ik zien?

De bevestiging heb ik hierboven al aangestipt. Maar kijk eens naar jezelf. Hoe ga jij om met kritiek? Wat doet dat met je? Voel je je persoonlijk aangevallen of helpt het je om beter te worden? In hoeverre heb jij bevestiging van anderen nodig? Is het belangrijk wat anderen van jou vinden?

Iedereen heeft behoefte aan zorg. Hoe zit dat met jou? Zorg jij goed voor jezelf? Of vooral voor de ander? En hoe zit het met je zorgen, deel je die? Laat je anderen helpen als iets niet goed gaat? Laat je voor jou zorgen als dat nodig is? Durf je zorg te ontvangen? Maar ook: laat je de ander voor zichzelf zorgen? Help je alleen als het je gevraagd wordt, of weet jij precies wat een ander nodig heeft en doe jij dat dan, ook zonder dat de ander daarom vraagt? En wat doet dat met jou? Met de zorg voor jezelf?

En dan vertrouwen. Dat is een gevaarlijke. Want vertrouwen wordt soms zo makkelijk beschaamd. En wat doe je dan? Durf je dan de volgende keer nog te vertrouwen? Waar het hier om gaat, is dat je vooral eerst in jezelf leert te vertrouwen. Als dat lukt, dan zal een ander jouw vertrouwen namelijk niet zo makkelijk meer kunnen beschamen, omdat je niet meer afhankelijk bent van de ander.

Kijk eens in de spiegel

Als je deze 4 basisbehoeften eens onder de loep neemt en naar jezelf kijkt, hoe werkt dat dan voor jou? Welke basisbehoefte is bij jou het meest aanwezig? En vervul je deze zelf, of ben je daarin nog afhankelijk van een ander? En in welke situaties? Neem er eens rustig de tijd voor. Vaak is de eerste stap het herkennen en erkennen van de behoeftes. Want zodra je ze herkent, heb je een keuze: blijf ik in deze behoefte afhankelijk van een ander, of ga ik deze zelf invullen?

Draai het om voor meer duidelijkheid

Als je het moeilijk vindt om te bedenken welke behoeften je hebt, kun je ook kijken naar wat jij bij anderen doet. Vind je het belangrijk om anderen te laten weten dat je ze accepteert zoals ze zijn? Vind je het belangrijk om voor anderen te zorgen? Waarom vind je dat belangrijk? Wat zit daarachter? Mis je dat zelf ook? Of verwacht je van de ander dat hij of zij jou dan ook accepteert, of voor jou zorgt? Door hier eens goed over na te denken, kom je weer een stapje dichter bij jezelf. Bij waarom jij de dingen doet zoals je ze doet én ontdek je of dat wel echt bij je past. Of dat het tijd wordt om het anders te doen. Het is namelijk jouw leven, dus leef het op jouw manier!