Hoe fijn zou het zijn als je flexibel in het leven kunt staan?

Ilse van de Burgwal, Anders is Uniek Training & Coaching, mindset, Woudenberg,

Vorige week was ik een e-book aan het schrijven over de leider zijn van je eigen leven. Je hebt altijd een keuze; ben je een slachtoffer of een leider van het leven. In het e-book geef ik een aantal voorbeelden waarvan we slachtoffer kunnen zijn. Zo geef ik als voorbeeld ook onze leraren. Zij hebben misschien wel eens iets tegen je gezegd dat je is bijgebleven.

Mij is bijgebleven dat op mijn rapport stond dat het nooit wat zou gaan worden met mij in het bedrijfsleven; ik was niet flexibel. Oké, ik geef toe; vroeger op de basisschool als een feestje om 20.00 uur eindigde, dan was ik om 20.00 uur weg. Het is iets dat mij altijd is bijgebleven.

Nu, vele jaren later, kan ik alleen maar zeggen dat ik flexibel ben. Ik geef toe dat ik nog steeds graag ergens op tijd ben, maar ik zit niet meer vast aan een eindtijd. Ik ga je meenemen in mijn afgelopen weken waarin ik aan alle kanten flexibel moest zijn.Zoals je weet ben ik, naast mijn praktijk, bondscoach. Toen ik aangesteld werd was de afspraak dat de vorige bondscoach (Eefje) mee zou gaan naar de Paralympische Spelen in Tokyo als er een speelster gekwalificeerd zou worden. 16 juli zouden we horen of Megan geplaatst zou zijn. Daarna had ik nog een week training geven, om vervolgens 2 ½ week vrij te zijn. Wat keek ik uit naar vakantie!

De dag voordat Megan hoorde of ze gekwalificeerd was, kreeg ik ’s ochtends vroeg een telefoontje van Eefje. Ruud, de bondscoach van de senioren dubbelaars, zijn vader was plots overleden. Hij kon niet naar de Olympische spelen en dus moest Eefje mee. Eefje gaf aan dat ze niet én de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen kon doen en dat ik zou gaan. Vooropgesteld dat dit echt heel vervelend is voor Ruud. Je vader verliezen is altijd shit en het tijdstip komt nooit goed uit. Maar net zo voor vertrek is extra beroerd. Hoe vervelend ook voor Ruud, voor mij een mooie kans. Vrijdag de 16e hoorde we dat Megan gekwalificeerd was. Maar ik had nog steeds niet concreet gehoord of ik wel of niet zou gaan. Maandag kwam het verlossende woord; ik ga als bondscoach mee naar de Paralympische Spelen. Super gaaf!

Maar het heeft wel de nodige consequenties. Na een jaar geen vrij te hebben gehad, was ik echt aan vakantie toe. Maar deze vakantie is tot september in ieder geval van de baan. Ik zal Megan de hele zomer doortrainen. Afspraken die ik zakelijk heb staan zal ik moeten verzetten. Had ik net Q3 helemaal gepland met Enneagramtrainingen en familieopstellingen! Alles moest omgegooid worden. Met alle liefde hoor, want dit is zo’n unieke kans.

Komende weken zal ik in een hele kleine bubbel moeten leven gezien corona nog steeds op de loer ligt. Hans heeft wel vier weken vakantie en ook hij zal in een kleine bubbel moeten leven. Maar ook dit doen we met liefde. Je kunt je voorstellen dat er een heleboel zo op mijn pad kwam en dat vergt flexibiliteit. Als ik niet flexibel zou zijn geweest, dan had ik hele slechte dagen gehad. Hiermee heb ik het verhaal dat op mijn rapport stond wel ontkracht vind ik zelf!

Tips om flexibel te kunnen zijn:

Wat ik met je wil delen is de lessen dat ik inzichtelijk kreeg door deze chaos weken. Ik zal je mijn 3 belangrijkste tips en inzichten geven:

1. Probeer het ‘vaste’ eens los te laten en go with the flow.

Ik had in mijn hoofd al bijna vakantie. Als ik hier strikt aan vast zou zitten, dan zou ik nooit toegestemd hebben om alles overhoop te gooien en uiteindelijk naar de Spelen te gaan. Ik heb gekozen voor ‘go with the flow’.

2. Inventariseer welke omstandigheden grotendeels jouw keuzes beïnvloeden of zelfs bepalen.

Kijk vervolgens naar wat je hier zélf aan kunt veranderen om jouw doelen te behalen. Ook als je denkt dat je er zelf niets aan kunt veranderen, blijkt er toch meer mogelijk te zijn. Vergeet daarbij niet kleine stapjes te maken.

3. Schrijf je planning op.

Maak bijvoorbeeld een mindmap. En maak aparte planningen voor aparte – kleinere – doelen. Voeg ze vervolgens samen op één grote planning

• Een goede planning helpt je flexibel te zijn. Klinkt lekker tegenstrijdig! Flexibel zijn is je niet vastpinnen op iets. En dat deed ik in mijn jeugd wel. Flexibel zijn is rekening houden met verschillende situaties. Plan A. B en C. Of misschien zelfs een D en een E. Flexibel zijn is namelijk niet nonchalant en ondoordacht keuzes maken. En dat vereist dus een goede planning

.• Stippel je route uit. Houd bijvoorbeeld een droom/visie/plan in je achterhoofd. Maar laat de stippellijntjes naar die droom/visie/plan vrij om te bewegen. Schroom ook niet het plan bij te stellen.

En deze tips/inzichten zijn belangrijk als er acuut flexibiliteit van je wordt verwacht.

1. Houd overzicht

• Als er veel op je pad komt, schrijf zoveel mogelijk op wat er moet gebeuren

• Geef prioriteiten aan je taken

• Doe één taak per keer, dan houdt je overzicht

2. Schrijf van je af/praat het van je af

Als je hoofd vol zit en er veel van je gevraagd wordt, schrijf dan alles wat in je hoofd zit van je af. Houd je niet van schrijven/typen, praat het dan van je af. Tegen het luchtledige, tegen je partner of een vriend/vriendin.

Miniserie ‘Ik ben anders. So what?

Wil jij werken aan je mindset? Wil jij (nog) meer de leider zijn van jouw leven? Als jij dat wil, dan is de miniserie ‘Ik ben anders. So what?’ echt iets voor jou. Het zijn 12 e-books met informatie over verschillende onderwerpen die jou helpen jouw ‘anders zijn’ te transformeren naar ‘uniek zijn’.

Klik hier voor meer informatie.