Het zit even niet mee, of toch wel? 6 tips!

Pff, wat zijn het rare tijden zeg! Ik ben blij dat ik nog wat online programma’s heb, maar ik mis het contact met mijn coachklanten wel. En het contact met mijn vrienden en familie. Gelukkig heb ik een hond, waardoor ik in ieder geval nog genoeg beweging krijg en het huis uit kom. Hoe is dat bij jou? En wat doet die nieuwe lockdown met jou?

Een vriendin van mij vertelde dat het best pittig is, zo thuiswerken met pubers die thuis onderwijs krijgen. Het is moeilijk structuur te houden en de kinderen te motiveren, laat staan jezelf te motiveren. Herken je dat?

En er lijkt nog niet echt een eind aan te komen, als je het nieuws moet geloven… Dus hoe zorg je ervoor dat je structuur houdt, gemotiveerd blijft en omgaat met de negativiteit om je heen?

  • Opkroppen heeft nog nooit iemand geholpen

Ik bedoel niet dat je de hele dag moet gaan klagen over wat er allemaal niet kan en tegenzit. Maar het is wel goed om erover te praten als het je dwars zit. Krop je emoties niet op, maar praat erover, of als je dat niet wilt, schrijf het dan in ieder geval op. Dan is het uit je lichaam en krijg je weer ruimte voor andere dingen.

  • Onthoud dat het tijdelijk is

Hoe uitzichtloos het misschien ook lijkt voor je: het is tijdelijk! Hang eventueel een briefje op je spiegel met deze tekst. Zodat je meerdere keren per dag eraan herinnert wordt dat ook dit weer voorbij gaat.

  • Richt je op de lichtpuntjes

Blijf altijd ook naar de positieve dingen om je heen kijken, bijvoorbeeld: je hebt een dak boven je hoofd, je hebt eten, je hebt je familie en vrienden, of misschien wel: je hebt nu meer rust, je bent niet de hele dag heen en weer aan het rennen. Je kunt ook nieuwe lichtpuntjes zoeken. Als je werk stil ligt, zoek een hobby, of ga een opleiding/cursus volgen.

  • Besteed tijd aan jezelf

Krijg je geen rust in je hoofd? Ga mediteren. Of ga naar buiten, een flink eind wandelen, hardlopen, fietsen, skeeleren. De buitenlucht zal je goed doen en als je heel bewust iedere stap zet, eventueel kun je tellen (1-2-1-2-1-2) dan mediteer je ook nog. Je zult zien dat je hoofd daarna weer tot rust is gekomen en de wereld er weer heel anders uit ziet.

  • Neem een voorbeeld aan je kinderen of huisdieren

Klinkt misschien gek, maar kinderen hebben vaak toch een andere kijk op de wereld. Probeer de wereld door de ogen van je kind te bekijken. Kijk waar hij/zij naar kijkt, vraag wat hij/zij denkt of wilt. Ga samen knutselen, dansen, zingen, knuffelen of spelen. En voor wat betreft je huisdier: honden kunnen je heel goed spiegelen. Is je hond onrustig? Vraag jezelf dan af hoe jij je voelt. Is je hond lusteloos? Hoe is het met jou? En wat zou je doen om je hond weer rustig of juist actief te krijgen? Is dat misschien wat jij ook nodig hebt? Komt je kat op je toetsenbord liggen? Dan is het misschien tijd voor pauze 😉.

  • Houd zoveel mogelijk regelmaat aan

Regelmaat zorgt voor rust en focus. Misschien heb je de neiging om langer in bed te blijven liggen, nu je toch vanuit huis moet werken. Probeer toch om dezelfde tijd op te staan als je altijd deed en ontbijt bijvoorbeeld uitgebreid, of ga mediteren of wandelen, voordat je met je werk begint. En neem gewoon de normale tijd voor je lunch tussen de middag. We hebben nog wel eens de neiging om dan maar even door te werken, dan is het maar af. Maar juist die break zorgt ervoor dat je scherp blijft. Installeer desnoods een app op je telefoon die je er regelmatig aan herinnert dat je even moet bewegen, al is het maar een kop koffie pakken of de trap op en neer lopen.

Ik hoop dat deze tips je helpen deze periode door te komen en de negativiteit om te draaien naar positiviteit. En weet ook dat je om hulp kunt vragen als je het gevoel hebt dat je vastloopt. Wees niet te trots en denk niet: ‘iedereen zit in hetzelfde schuitje en redt het ook, dus dan lukt het mij ook wel’ als dat niet zo voelt. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven en zorg dat deze periode je sterker maakt in plaats van verandert in een slachtoffer. Wil je meer weten over hoe je een leider van je eigen leven kunt worden, ongeacht wat er op je pad komt? Neem dan gerust contact met me op, ik kijk graag met je mee wat voor jou de beste manier is.