Wie ben ik? Waarom overkomt mij dit?
In al hun eenvoud zijn dit twee simpele, maar fundamentele vragen.

ENNEAGRAM QUICKSTARTER

19 en 20 maart 2021

Wie ben ik? Waarom overkomt mij dit? In al hun eenvoud zijn dit twee simpele, maar fundamentele vragen.

Vragen waarover je vroeg of laat een keer gaat nadenken. Soms omdat het zo op je pad komt en soms gedwongen door een situatie. Op deze, op het oog, simpele vragen heb je vaak niet zomaar het antwoord. Het Enneagram geeft hier heel mooi inzicht in.

Dit is waarom ik vanaf de eerste dag dat ik kennis maakte met het Enneagram direct verliefd was op deze methodiek. Het heeft mij zoveel inzicht gegeven in mijzelf en de ander.

Het Enneagram

Het Enneagram is verdeeld in negen Enneagramtypen. Van alle Enneagramtypen zit er wel iets in je, maar ieder mens heeft één dominant type. Dat type bepaalt je gedrag, je afweermechanisme, je voorkeuren en je beperkingen. Het Enneagram geeft inzicht in wie je echt bent, wat je verborgen talenten zijn en hoe je het optimale uit jezelf kunt halen.

Enneagram, uiterst effectief voor persoonlijke groei

Omdat het enneagram zo nauwkeurig de valkuilen en kwaliteiten van ieder type mens aangeeft, is het een effectief model voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Onszelf en de ander leren begrijpen, weten wie je bent, is de start van ons persoonlijke en professionele ontwikkelingsproces. Met het enneagram leren we onszelf diepgaand kennen en zien we hoe we ons contact en onze communicatie met anderen kunnen verbeteren.

Kennis van het enneagram = inzicht in jezelf + anderen

De kennis van het enneagram geeft inzicht in onszelf en in de karakters van anderen, wat onze persoonlijke effectiviteit vergroot. We zijn hierdoor in staat om meer begrip op te brengen voor ieders eigenaardigheden en om kwaliteiten beter te herkennen. Dat maakt ons milder. We begrijpen hoe anderen een situatie interpreteren, informatie verwerken en waarom sommigen zich meer en anderen zich minder laten zien. We leren om beter aan te sluiten bij andermans drijfveren en gevoeligheden.

Ja, ik investeer in mezelf!

Wat het Enneagram mij persoonlijk heeft gebracht?


Inzicht. Inzicht in mijzelf en inzicht in anderen. Waarom reageer ik op een bepaalde situatie zoals ik ben, en de ander op zijn eigen manier in dezelfde situatie. En hoe kun je dat ook nog eens accepteren van elkaar. Daar helpt het Enneagram bij.

Ik heb door het Enneagram veel over mezelf geleerd. Waarom reageer ik zoals ik doe. Ik weet wat mijn valkuilen zijn en kan nu even tot vijf tellen voordat ik reageer. Je sterkst is het Enneagram namelijk als je primitief reageert in bijvoorbeeld een stressvolle situatie.

Ik had iemand in mijn omgeving waar ik niet altijd even goed mee door één deur kon (en andersom ook niet!), maar het was wel iemand die belangrijk was en dingen deed die ik zelf niet kon of wilde doen. Door het inzicht van het Enneagram ben ik gaan begrijpen waarom ik met deze persoon botste, hoe deze persoon in het leven staat en waarom een bepaalde mail weerstand opwekte.

Het wil niet zeggen dat ik nu met iedereen door een deur kan, maar het maakt het contact makkelijker als je toch met iemand door een deur moet kunnen.

Enneagram Quickstarter

Wat belangrijk is:

  • Een type geeft geen volledige beschrijving van een persoon.
  • Het Enneagram geeft geen belangrijke informatie over achtergronden, karaktereigenschappen, intelligentie of talenten van een persoon. Een mens is meer dan zijn type. Jouw ervaringen, jouw tegenslagen, jouw hoogtepunten, de opvoeding van je ouders etc. Alles samen vormt wie jij bent. Het Enneagram is een belangrijk instrument voor begrip.
  • Als we de intenties en logica van andere types ontdekken, zullen we elkaar minder afwijzen, beoordelen of vernederen. We luisteren aandachtig naar individuele verhalen, en zijn ons ervan bewust dat het weten wat voor type de ander is, nog niet betekent dat we die persoon kennen. Het indelen in stereotypen is een teken van bevooroordeeldheid doordat we aannemen dat we het gedrag en de motivaties van een persoon al begrijpen. Het indelen in stereotypen ontstaat vooral door negatieve confrontaties in het verleden met iemand van hetzelfde type, en het beperkt onze groei en onze mogelijkheden in het heden.

2-daagse Enneagram Quickstarter

De eerste keer dat ik kennis maakte met het Enneagram wist ik dat ik er meer mee zou willen doen. In mijn coaching doe ik dit al toepassen. Wat mij tof lijkt is om aan een veel grotere doelgroep mijn kennis over het Enneagram te delen. Omdat dit jou helpt inzicht te krijgen in jezelf. Het heeft mij zoveel opgeleverd, dat gun ik jou ook. Deze kennis overdragen ga ik doen in de 2-daagse Enneagram Quickstarter.

Tijdens de Enneagram Quickstarter krijg je kennis van de negen Enneagramtypen. Je leert op een speelse, interactieve manier je eigen type en die van anderen kennen, waardoor je jezelf en anderen wezenlijk beter gaat begrijpen. Aan de hand van specifieke vragen en oefeningen ontdek je jouw mogelijkheden voor ontwikkeling.

Voor wie is deze Enneagram Quickstarter?

Voor iedereen die op een heldere, to the point manier, inzicht in zichzelf en anderen wil krijgen en bereid is zichzelf daarbij te onderzoeken.

Praktisch

  • 19 en 20 maart 2021
  • Van 9.30 tot 16.30 uur
  • Prijs: € 159 euro (incl. lunch, koffie/thee en handout, excl. BTW)
  • Maximaal 12 deelnemers
  • Locatie Woudenberg
Ja, ik investeer in mezelf!