Doelen stellen, waarom zou ik?

Ilse_van_de_Burgwal-blog-doelen-stellen

In mijn blog ‘Ben jij een slachtoffer of een leider?’ heb je kunnen lezen wat het verschil in denken is voor een slachtoffer en een leider. Heb jij jezelf in een van beiden herkend? En welke was het? Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat je bent, het gaat er vooral om wat je wilt zijn. Ook als je merkt dat je nu in de slachtofferrol zit, kun je ervoor kiezen dat je een leider en een winnaar wilt zijn. En dat hoeft echt niet groots en meeslepend te zijn. Een hele mooie manier om grip te krijgen op je eigen leven, is door doelen te stellen.

Geef jezelf richting

Doelen kunnen groot zijn, maar ook heel klein. Kijk wat voor jou goed voelt. Je kunt ook grote doelen hebben en deze in kleine sub-doelen indelen. Gewoon stapje voor stapje. Wat er namelijk gebeurt als je doelen stelt, is dat je richting krijgt. Het wordt bijvoorbeeld veel makkelijker om bepaalde beslissingen te nemen als je een doel voor ogen hebt. Ook is het makkelijker om je te blijven focussen, omdat je weet waar je heen wilt. Dus zaken die daar niet naartoe gaan, kun je links laten liggen. En opeens merk je dat je doel behalen veel makkelijker is dan je in eerste instantie gedacht had!

Doelen stellen en zelfvertrouwen

Naast dat een doel zorgt voor focus, helpt het mij bijvoorbeeld ook om dingen te doen die ik minder leuk vindt. Ik weet waar het toe gaat leiden als ik dat doe en dus motiveert het mij om zelfs lastige dingen te doen. En hoe lekker is het als je dat dan toch gedaan hebt, ookal vond je het misschien vervelend? Daar groei je van! Je krijgt meer zelfvertrouwen en minder het gevoel dat dingen je overkomen én minder het gevoel dat je iets moet. Het wordt veel meer ‘willen’ dan ‘moeten’. En als je je doel dan uiteindelijk gehaald hebt, vier het dan vooral. Want dat zal je helpen om je volgende doel te stellen. Successen vieren is belangrijk voor je eigen ontwikkeling.

Hoe doe ik dat dan?

Misschien vraag je je inmiddels af: maar hoe stel ik die doelen dan? Geef als eerste maar eens antwoord op de volgende drie vragen:

  1. Wat wil ik bereiken?
  2. Wat gebeurt er nu?
  3. Wat kan ik doen?

Je kunt bij de eerste vraag ver in de toekomst kijken, maar ook heel dichtbij. Mijn doel is bijvoorbeeld om dit jaar minimaal 50 mensen te helpen via online trainingen. En ja, dat is best een uitdagend doel. Daar gaat een heel aantal sub-doelen aan vooraf, zoals:

  • Een analyse maken van waar behoefte aan is
  • Een passende training bedenken, die aansluit bij mijn missie
  • Deze training uitwerken
  • De training in de online leeromgeving zetten
  • En vervolgens de training promoten

En daarna komt natuurlijk het evalueren van de training en eventueel bijstellen. En als je zo’n groot doel opsplits in kleinere doelen, blijft het ook overzichtelijk.

Om je een beetje te helpen, kun je, als je een doel formuleert voor jezelf, rekening houden met het volgende:

  • Is je doel concreet genoeg? Als je het te vaag houdt, dan schiet je nog steeds alle kanten op.
  • Kun je meten of je je doel bereikt? Als dat niet het geval is, hoe weet je dan straks dat je je doel hebt bereikt?
  • Is je doel wel uitdagend genoeg? Als je een doel stelt wat heel makkelijk te bereiken is, dan moet je je afvragen of dat het juiste doel is.
  • De andere kant geldt ook: is je doel wel haalbaar? Als het niet realistisch is, ga je je doel niet halen, geef je waarschijnlijk op en is de kans dat je een nieuw doel stelt voor jezelf niet zo groot.
  • Plak er een deadline aan! Heel belangrijk. Als je jezelf geen tijdsdoel geeft, dan ga je uitstellen en dan heeft het stellen van doelen eigenlijk geen zin.

Nu jij!

Ik ben heel benieuwd: wat is jouw doel voor de komende tijd? Dat kan dit jaar zijn, of tot de zomer, deze maand, noem maar op. Wat is jouw doel en wat ga je doen om dit te bereiken? Ik zou het leuk vinden als je het me laat weten!

Nog 2 belangrijke tips voor het stellen van doelen:

  • Stel niet teveel doelen tegelijk, anders wordt het lastig focussen
  • Schrijf je doel(en) op en hang het ergens neer waar je het regelmatig ziet. Als je het opschrijft, wordt het definitief en is de kans een stuk groter dat je je doel ook gaat halen