Ben jij wel een compliment waard?

Complimenten

Een compliment. 
Een compliment voor iets moois dat je draagt.
Een compliment omdat je een ander hulp bood.
Een compliment voor één van jouw mooie, unieke karaktereigenschappen.

Een compliment is een vorm van erkenning. Vind je het lastig om een compliment te ontvangen? Kun jij een compliment voor 100% innemen? 

We kunnen een compliment op twee manieren geven:

 • Positief voorwaardelijk
 • Positief onvoorwaardelijk

Positief voorwaardelijk zijn complimenten die je krijgt als je er iets voor gedaan hebt:

 • Dat rapport heb je heel goed onderbouwd
 • Wat een mooie schoenen heb je aan
 • Wat fijn dat je op tijd op onze afspraak bent

Positief onvoorwaardelijk zijn complimenten die je krijgt om wie je bent:

 • Ik vind je lief
 • Het is altijd fijn als je er bent
 • Ik ben elke dag weer blij met jou

Geef jij vaak complimenten? En welke van de twee soorten geef je dan? 

Ik ben zelf opgegroeid in een omgeving waar regelmatig complimenten worden gegeven. Meer positief voorwaardelijk dan positief onvoorwaardelijk. Vaak kwam er nog een lichte sneer achteraan. ‘Wat een mooie schoenen, maar…’. Automatisch nam ik dat over, want dat was mijn voorbeeld. Totdat ik doorkreeg wat er gebeurde. Ik ben toen heel bewust gaan kijken naar hoe ik een compliment gaf en welk compliment. Door hier bewust naar te kijken kon ik patronen veranderen. En nog steeds betrap ik mijzelf erop dat ik nog wel eens een lichte sneer geef, vaak als ik onder stress sta.

Een compliment ontvangen vond ik altijd lastiger. De laatste jaren kan ik het veel beter. Misschien wel omdat ik de maar… van vroeger gewend was, dat ik dacht waar blijft nu het addertje onder het gras. En die kwam dan niet. Dat was ik niet gewend. Hoe moest ik daar mee omgaan? Hoe moest ik dan antwoorden? Door te trainen op complimenten innemen kan ik dit nu veel beter. Sterker nog, het positief voorwaardelijke compliment kan ik gewoon innemen, het positief onvoorwaardelijke soms wat lastiger zijn. Zeker als ik druk ben en stress ervaar. 

Hoe ​​ontvang je een compliment?
Een compliment ontvangen en deze ook daadwerkelijk innemen, kun je trainen. Hierbij een paar tips

 • Complimenteer jezelf over het feit dat je je ervan bewust bent (en er eerlijk over bent naar jezelf) dat je dit lastig vindt.
 • Besluit ermee te oefenen; in kleine stappen.
 • Compliment gehad? Adem diep in, en neem het compliment met de adem mee naar binnen.
 • Durf te voelen wat het compliment met je doet en geef dat gevoel de ruimte; of het nou blijdschap is of een ongemakkelijk gevoel.
 • Zeg Dank je wel terug.
 • Probeer niet tegen te spreken of te bagatelliseren: Het lag in de aanbiedingenbak van Hema, eigenlijk zit het net iets te strak.
 • Wees niet rigide voor jezelf; iedereen wimpelt wel eens een compliment af.
 • Probeer het de volgende keer gewoon opnieuw.
 • Geef ook regelmatig een (gemeend) compliment aan anderen. Zo voed je de cirkel van geven en ontvangen én kun je meer oefenen.
 • Vergeet bij het geven van complimenten vooral jezelf niet.

Mensen vinden het erg fijn om gewaardeerd te worden. Dus geef vandaag je liefste vriendin, je meest behulpzame collega of die speciale patiënt eens een compliment. Daarbij gaat het om oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. 

Complimenten is een belangrijk onderdeel in ons leven; om te geven en te ontvangen. Maar soms is beide of één van beide erg moeilijk om te geven en/of te ontvangen. Het kan soms makkelijker zijn om (on)bewust een negatief iets over de ander te zeggen. Wil je meer inzicht krijgen in jouw patronen en dit leren doorbreken? Dan is het 12-weekse Be Bold, Be Brave, Be You programma, dat 22 juni start, echt iets voor jou. Kijk hier voor meer info: https://ilsevandeburgwal.com/coachingsprogramma/