Ben jij het waard?

Ben ik het waard? Dit is een vraag die heel veel mensen, en vooral vrouwen, onbewust met zich meedragen. Ben ik het waard om hulp te vragen? Ben ik het waard om geld uit te geven voor mijn eigen ontwikkeling? Ben ik het waard om grenzen aan te geven? Ben ik het waard om geld te vragen voor een dienst of product wat ik heb ontwikkeld? Ben ik het waard om die baan te krijgen? Ben ik het waard om liefde te ontvangen? En zo kan ik nog heel lang doorgaan.

We hebben er zelfs uitspraken voor

Deze vraag komt voort uit onzekerheid en bescheidenheid. Wij Nederlanders zijn opgevoed om bescheiden te zijn. Misschien herken je wel opmerkingen van je ouders als ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, of ‘trek je dat echt aan?’. We hebben er zelfs uitspraken voor: ‘wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, wordt zijn kop afgehakt’ en ‘hoge bomen vangen veel wind’. Er is ons dus ook wel ingestampt dat als je anders bent dan anderen of als je opvalt, je daar spijt van zult krijgen.

Gek eigenlijk, want het anders zijn dan anderen, is juist zo’n mooie aanvulling. Als we allemaal hetzelfde zijn, dan komen we toch nergens? We kunnen beter leren van elkaar en elkaar inspireren ipv elkaar nadoen en naar de mond praten.

Voor anderen denken

En wat heeft dit te doen met het waard zijn? Diep van binnen weet jij heel goed wat je waard bent. Wat we alleen vaak doen, is voor iemand anders denken. We gaan bedenken hoe de ander zal reageren, of wat hij zal denken/vinden en daar passen we onze boodschap op aan. En daar zit het probleem! Want door je boodschap aan te passen, ben je niet meer helemaal jezelf en kun je ook minder goed overbrengen waarom jij het waard bent. Bovendien ga je aan jezelf twijfelen. En daar komt dan meteen de vraag weer of je het waard bent.

Uitgaan van jezelf

Dus wat je gaat helpen, is stoppen met denken voor anderen. Zij kunnen prima voor zichzelf nadenken en een mening vormen, dat hoef jij niet te doen. Moet je je eens voorstellen wat een tijd en energie dat al oplevert. Maar ook meer zelfvertrouwen: als je uitgaat van jezelf en jouw kunnen, dan ga je dat uitstralen en zullen anderen jou geloven. Als je denkt dat iemand vindt dat je het niet waard bent, dan ga je je daarnaar gedragen en zal de ander precies dat van je denken.

Bewust zijn

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt: dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Ja, dat klopt. Ik zeg ook niet dat het eenvoudig is, maar de eerste stap is al je hiervan bewust te zijn. Ga eens na bij jezelf: waar twijfel jij of je het waard bent? En klopt die twijfel als je diep van binnen kijkt? Komt die twijfel van binnenuit, of van wat je denkt dat anderen vinden? Door je meer bewust te zijn van waarom je de dingen doet, of niet doet, zul je zien dat je anders gaat denken en daarmee anders gaat communiceren. Probeer het eens uit. Begin bij iemand die veilig voelt en communiceer vanuit jezelf en niet vanuit wat je denkt dat de ander wil horen en kijk naar het resultaat. Je zult versteld staan!