Ben jij een slachtoffer of een leider?

ilse-van-de-burgwal-blog-leider-slachtoffer

In ons leven maken we allemaal keuzes. Er gebeurt iets waar we geen grip op hebben. Maar de manier waarop we ermee omgaan, daar hebben we juist wel grip op. Dit is het moment waarop jij een keuze hebt. Ben jij een slachtoffer of een leider van jouw leven?

Het lijkt mij duidelijk dat een leider zelf verantwoordelijkheid neemt voor zijn leven en zelf zijn koers bepaalt. Uiteraard gebeuren er ook onverwachte en onplezierige dingen, maar niets weerhoudt een leider. Een crisis is een kans, een tegenslag zorgt voor vechtlust, voor elk probleem is wel een oplossing. Daardoor is er weinig frustratie en hoeft niemand de schuld te krijgen. Want als je zelf verantwoordelijk bent voor je leven, dan bepaal je zelf wat je er mee doet, toch?

Een slachtoffer wordt geleefd. Er overkomen hem of haar dingen die hij of zij niet wil. Maar een slachtoffer denkt ook dat er niks aan gedaan kan worden. Niets! Iemand moet toch de schuld krijgen, toch? Want als je er zelf niet om hebt gevraagd en je kunt het niet veranderen, hoe kun je dan je frustratie uiten? Door de schuld te geven aan een ander.

Waar kies jij voor?

Verantwoordelijkheid nemen voor jouw leven; de sleutel tot een dapper, stoer, authentiek, gelukkig en succesvol leven.

Voorbeelden

Ik heb een aantal voorbeelden voor je. Voorbeelden waarin ik de keuze had om een slachtoffer te zijn of een leider van mijn leven.

Werk

Ik ben ondernemer en coach. Dit is echt mijn passie en dit is waar ik voor ga. In mijn vorige werkterrein als traffic manager, had ik ook die passie. Als ik ergens voor ga, doe ik dat voor de volle 200%. Toch liep ik er bij werkgevers tegenaan dat dit niet gewaardeerd werd, want ik was oprecht en eerlijk. Als ik iets zag dat anders kon, dan melde ik dat. Of als ik iets zag dat goed ging, zei ik dat ook (complimenten ontvangen is heel moeilijk voor velen). Dit werd vaak niet gewaardeerd of het was spannend dat iemand eerlijk was. En dus hopte ik van baan naar baan. Het zorgde ervoor dat het mij leegzoog maar ik merkte ook dat ik in de slachtoffer rol ging zitten.

Ik merkte dat ik bepaalde zinnen steeds vaker tegen mijzelf ging zeggen: ‘Ach ja, dat is nu eenmaal zo. Wat kun je eraan doen?’, ‘Was het maar anders.’, ‘ik wacht wel af wat er gebeurt’ en ‘ Waarom overkomt mij dit altijd?’. Typische uitspraken voor een slachtoffer.

Toen ik dat ontdekte wist ik, dat ik iets moest veranderen. Ik ben absoluut geen slachtoffer en toch zijn die gedachtes er langzaam ingeslopen. Ik heb het heft in eigen handen genomen en ben aan de slag gegaan als ondernemer. Als ik slachtoffer was gebleven dan had ik er nog steeds gewerkt. Je kunt dus ook van slachtoffer naar leider gaan!

Bye bye slachtoffer, welkom leider!

Ongeluk

Toen ik in het ziekenhuis wakker werd na mijn tweede ongeluk wist ik direct dat ik de verantwoording voor mijn eigen leven ging nemen.

Ik heb het de man die mij aanreed nooit kwalijk genomen. Beiden waren op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Wat doe je daaraan? Niets! Het is gebeurd en ik ben de enige die kan ervoor kan zorgen dat ik zo goed mogelijk herstel.

Ik ging niet afwachten wat artsen zeiden, maar ging aan de slag met mijn herstel. Ik zag een stip op de horizon waar ik naar toe wilde.

Als ik terugkijk naar deze situatie wist ik direct dat ik een leider zou worden van mijn eigen leven, een soort oergevoel zeg maar. Gedachten die bij mij opkwamen waren; ‘Wat wil ik zelf en hoe kan ik dat voor elkaar krijgen?’, ‘Ik doe het gewoon’, ‘ Ik wacht niet af, maar kom nu in beweging.’.

Zie je het verschil bij de gedachten die ik had bij mijn werk en bij het ongeluk?

Is het altijd makkelijk om een leider te zijn?

Een leider zijn van je eigen leven is niet altijd makkelijk. Leiders weten dat ze zelf moeten veranderen voordat er iets verandert in hun leven. Zo creëren ze hun eigen succes.

Dit houdt in dat een leider vaak in beweging is. Achterover hangen en afwachten zoals een slachtoffer doet is er niet bij. Als ik het op mijzelf betrek denk ik wel eens; wat zou het toch fijn zijn om eens een dag achterover te hangen en af te wachten. Maar dat kan ik simpelweg niet.

Waarin herken jij je?

Ga eens bij jezelf na of je een leider of een slachtoffer bent.

Herken je jezelf in de volgende uitspraken?

 • Ik kan er toch ook niets aan doen?
 • Ik wacht wel af wat er gebeurt.
 • Was het maar anders.
 • Het is niet mijn schuld, het is zijn schuld!
 • Ik zou eigenlijk moeten….
 • Ach ja, het is nu eenmaal zo. Wat kan ik eraan doen?
 • Als jij dat niet had gedaan, had ik nu geen probleem gehad.
 • Waarom overkomt mij dit nou altijd?

Dan zit je duidelijk in de slachtofferrol. En kun je jezelf afvragen of je daar gelukkig van wordt. Zo niet? Wat kun je dan zelf doen om hieruit te komen?

Herken je jezelf meer in de volgende uitspraken?

 • Wat wil ik zelf?
 • Wat kan ik zelf en hoe krijg ik dat voor elkaar?
 • Het is mijn verantwoordelijkheid.
 • Ik ga het gewoon doen!
 • Ik kan niet terugdraaien wat is gebeurd, dus wat ga ik er nu aan doen?
 • Ik ga niet afwachten, ik kom nu in beweging.
 • Er is altijd een oplossing of mogelijkheid.

Dit zijn uitspraken waarmee je je eigen verantwoordelijkheid neemt. Ze gaan uit van kracht, oplossingen en mogelijkheden. Deze gedachten zorgen dat je de controle houd en dingen in beweging zet. En dus de gedachten van een leider.

Voordelen

Slachtoffers blijven vaak in die rol, omdat ze denken dat ze zo aandacht krijgen. En ze hoeven zelf niets aan de situatie te doen. En als ze geen aandacht krijgen, creëren ze weer een nieuw drama waarin ze slachtoffer kunnen spelen.

En natuurlijk is het zo dat we allemaal wel eens in een situatie komen waar we niet om gevraagd hebben en waarin we even niet meer weten wat te doen. Maar het slachtoffer gaat vervolgens bij de pakken neerzitten.

Een leider zoekt een oplosing. Hoe? Door niet te klagen, de juiste vragen te stellen en door in beweging te komen. En nee, dat is niet altijd makkelijk. Dat kost energie, maar de beloning is het meer dan waard!

Dus bedenk eens voor jezelf redenen waarom iets wel kan. Neem verantwoordelijkheid voor jouw leven en alles wat daarmee te maken heeft: je relaties, je gedrag, je keuzes, je energie, je baan, enz!

Wil jij van slachtoffer naar leider? Of wil je de leiding van je leven nog steviger neer zetten?

Ik heb diverse trainingen en workshops, maar ook de 1 op 1 coaching, die hierbij aansluiten. Neem een kijkje op mijn website www.mthcoaching.nl of www.ilsevandeburgwal.com of bel me gerust voor meer informatie.

Ken jij mensen die in een slachtofferrol zitten?
In hoeverre neem jij verantwoordelijkheid voor je leven?

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp.