Autonoom of egoïstisch?

Ilse-van-de-Burgwal-blog-autonomie-egoisme

Je irritatie is je ontwikkelpunt

Erger jij je ook zo aan mensen die alleen maar aan zichzelf denken, voor zichzelf opkomen en leven naar hun eigen normen, waarden en wetten? Mensen die gewoon niets doen met wat andere mensen vinden of willen en lekker hun eigen weg gaan? Lekker egoïstisch… Ja? Dan zit daar je ontwikkelpunt! Want ga maar eens na wat jou nu zo irriteert aan deze mensen. Vaak zit daar namelijk een verlangen onder.

Ik weet nog dat ik me zo verschrikkelijk kon ergeren aan mijn vriend die de hele dag onderuitgezakt op de bank kon hangen. Beetje tv kijken, beetje op zijn telefoon spelen, beetje voor zich uitstaren. Ik werd er gek van. Tot iemand me vertelde dat in die irritatie een verlangen zat. Eerst dacht ik nog: nou nee, zeker niet! Maar toen ik goed ging voelen, besefte ik me dat ik het verlangen had om relaxed op de bank te kunnen zitten en even niets te doen. Ik kon dat niet. Ik was altijd bezig, voor iedereen aan het zorgen, even rustig op de bank zitten was er eigenlijk niet bij. Dus nee, ik had niet de behoefte om de hele dag te gaan bankhangen, maar wel de behoefte aan ontspanning en even niets ‘moeten’. Want alle dingen die ik deed, deed ik omdat ik het gevoel had dat ik ze ‘moest’ doen. Van mezelf en van mijn omgeving.

Jezelf verliezen

Herken je dat? Dat je eigenlijk altijd bezig bent met het anderen naar de zin te maken. Of bezig bent om de beste moeder, echtgenote, vriendin, collega, dochter, buurvrouw te zijn die iemand zich maar kan wensen? Ben jij ook zo iemand die anderen niet wil teleurstellen? En hoe voel je je daarbij? Ben je gelukkig dat je zoveel kunt betekenen voor anderen? Dat je zo gewaardeerd wordt door iedereen? Vast wel. De vraag is alleen wat het je kost. Hoe zit het met je energie? Met je concentratie en met je humeur? Ben je ook de beste versie van jezelf?

Vooral vrouwen hebben de neiging om zichzelf te verliezen in een relatie, in een baan, of in de maatschappij. Dat gaat vanzelf, omdat we behoefte hebben om erbij te horen, om geliefd te zijn. En voor je er erg in hebt, weet je eigenlijk niet meer wie je bent.

Autonomie voor een betere maatschappij

Ken je die quote: ‘wees jezelf, want daar is er maar 1 van’? Simpel zinnetje, maar het is zo waar. Je verliest waarde als je je aanpast aan de ander. Want wat heeft die persoon dan nog te leren van jou? We kunnen de wereld zoveel mooier maken als we allemaal onszelf zijn en onze eigen waarde toevoegen, aan onze relatie, ons gezin, onze baan en de maatschappij.

Hoe dan?

Oké, ik denk dat je het nut van jezelf zijn inmiddels wel begrijpt en ook dat het niet egoïstisch is om autonoom te zijn. Maar hoe krijg je dat voor elkaar als je al zo lang hebt gedaan wat je dacht wat goed was voor anderen? Dat gaat niet door het omzetten van een knop, dat gaat in stapjes. De eerste stap is weer op zoek gaan naar jezelf. Wie ben jij? Waarom doe je de dingen die je doet? En word je er blij van? Krijg je er energie van?

Een hele mooie oefening om hier achter te komen, is door aan het begin van de dag op te schrijven wat je allemaal moet doen. Ga vervolgens bij iedere taak na of je dit ook echt moet doen en van wie. Van jezelf, of van iemand anders. Als je dat weet, kun je kijken wat iets je oplevert. Of wat het je kost. Is dat het waard? Op die manier schrap je waarschijnlijk al een aantal dingen van je lijstje. En natuurlijk zijn er dingen die je moet doen, maar waar je misschien iet zo’n zin in hebt. Juist dan is het goed om te kijken naar wat het je oplevert. Heb je geen zin om in de tuin te werken, maar wel om daarna heerlijk met een boek in het zonnetje te zitten en te genieten van je harde werk? Die gedachte maakt het al minder vervelend om het klusje te klaren, toch? Ook de gedachte dat je geen zin hebt, of het niet leuk vindt, kost namelijk al energie.

Staan er dingen op je lijstje waarvan je ze echt moet doen, maar die je niets opleveren? Dan wordt het tijd om te kijken hoe je dit anders zou kunnen doen. Want dit zijn enorme energielekken waar niemand wat aan heeft. Moet je sporten van jezelf om gezond te blijven, maar kom je iedere keer doodmoe en chagrijnig terug? Dan heb je misschien de verkeerde sport gekozen. Ga dan eens op onderzoek uit wat beter bij je zou passen. En zo geldt dat voor heel veel dingen.

Wees je bewust van wat je doet en of je het doet omdat jij dat zelf wilt, of omdat je het gevoel hebt dat je het moet. Alleen dit maakt al een wereld van verschil!

Be Bold Be Brave Be You challenge

En heb je vervolgens de smaak te pakken? Dan heb ik een mooie aanbieding voor je: de Be Bold Be Brave Be You challenge. Ik daag je uit om in 10 dagen op zoek te gaan naar jezelf en waar jij blij van wordt. 10 dagen, online, iedere dag een mail met video en opdrachten. 10 dagen, werken aan jezelf. 10 dagen, op naar meer autonomie. En dat voor maar €47,-. Durf jij de uitdaging aan? Meld je dan hier aan.