Accepteren van negatieve emoties

Ilse van de Burgwal. authenticiteitscoach, coach, kwetsbaar zonder je kracht te verliezen, be bold be brave be you

Deze week is het hier herfstvakantie. Echt een herfstvakantie met herfstachtig weer; storm, regen en zonneschijn.

Stel nu dat je zou besluiten om een dagje te gaan fietsen of te wandelen. Alleen of met je gezin. Net die ene dag is het een komen en gaan van buien en zon. Stel nu dat je op deze dag niet bereid bent om nat te worden. Wat betekent dat?

Het eerste gevolg is dat je waarschijnlijk de hele dag vooral bezig bent met het weer. Je kijkt voortdurend naar de lucht en zit gespannen op de fiets. Wanneer je in de verte weer een donkere wolk aan ziet komen, stap je voor de zekerheid maar af en zoek je een schuilplaats. Soms zul je blij zijn, wanneer het 10 minuten later inderdaad hard begint te regenen, maar soms zal de wolk overdrijven zonder regen.

Wanneer je deze strategie volgt schiet je weinig op die dag en je kunt je misschien wel voorstellen dat je nauwelijks geniet van de omgeving en van het fietsen of wandelen. Hetzelfde geldt wanneer je juist heel hard gaat fietsen, je hebt dan geen tijd om te genieten van de omgeving en heel waarschijnlijk halen de buien je toch wel in.

Bereidheid

Stel nu dat je bereid bent te accepteren dat je die dag een paar keer nat kan worden. Hoe verloopt je dag dan?
Mijn dag verloopt dan zoals op de foto. Drijfnat, mijn haar dat niet meer zit, maar toch heb ik vooral genoten van het buiten zijn.

Als je bereid bent te accepteren dat je nat kunt regenen, zul je rustiger fietsen en veel meer op de omgeving letten en ervan genieten. Soms zul je natregenen en dan ben je juist weer extra blij met de zon. Je neemt de zon, de regen en de wind zoals ze komen, hierdoor heb je waarschijnlijk een prima dag. Dat is mogelijk omdat je je niet verzet ertegen. Aan het einde van de dag voel je je echt voldaan. Indien je je echter verzet tegen de regen, ben je juist de hele dag met de regen bezig! Je haalt dan wel de eindstreep, maar echt voldoening geeft dit je niet. Sterker nog, misschien loop je er dan juist qua energie wel op leeg.

Emoties accepteren

Zoals het met het weer is, zo is het ook met onze emoties en ons psychisch leed. Als we de emoties accepteren, is hun invloed het minst aanwezig, de duur minder lang en zijn we in staat tegelijkertijd toch het leven te leiden dat we graag willen leiden. Als we ons ertegen verzetten zijn we er de hele dag mee bezig, stagneert je leven en verspillen we energie aan dingen waar we eigenlijk geen energie aan willen geven. En we doen ook nog eens niet wat we graag zouden willen doen; in dit geval genieten.

Wanneer je deze bereidheid hebt je emoties te accepteren, kun je stoppen met vechten of vluchten, met je misschien wel dagelijkse worsteling. Je laat het touw dat je met je negatieve emoties en leed verbind los. Zo kun je voluit leven en een waardevol leven leiden! Je zegt als het ware ja tegen je pijnlijke emoties. Deze mogen er gewoon zijn Ilse. En vanuit hier kun je verder.

Wil je een situatie of emotie accepteren zoals deze is? Ben je bereid om dit te accepteren? Sluit eens een paar minuten je ogen, adem eens diep door en stel jezelf de vraag ‘wat heb ik nodig om de situatie te accepteren zoals deze is?’

Kom je hier niet uit en wil je handvatten om een situatie te accepteren zoals deze is? Stuur een bericht dan gaan we kijken naar de mogelijkheden.