6 tips om de kunst van het genieten toe te passen

Ilse van de Burgwal, kunst van genieten, blog, coach, be bold be brave be you

Vorige week heb ik een blog geschreven over de kunst van het genieten. Dit ging over Noor die eigenlijk niet meer hoe ze verder wilde met haar bedrijf. Wat telkens terugkwam in ons gesprek was dat het voor haar de kunst is te genieten van het leven.

Vandaag ga ik je 6 tips geven hoe jij de kunst van het genieten eigen kunt maken.

Laat je negatieve gedachten los

Heb je er ooit al over nagedacht hoe je denkpatroon je lichaam en je gezondheid zou kunnen beïnvloeden? Vaak zijn we ons niet bewust van het effect dat onze gedachten kunnen hebben op ons.

We laten ons vaak gaan door stress, spanning, angst, depressie, haast en andere negatieve gedachten. We beseffen vaak niet dat dit ons zowel emotioneel als fysiek kan schaden en onze levenskwaliteit kan verlagen.

De connectie tussen lichaam en mind is veel sterker zijn dan we soms wel denken. Onze gedachten en emoties stimuleren namelijk de productie van bepaalde chemische stoffen. Die beïnvloeden onze fysieke en emotionele gezondheid. Zo zijn serotonine en dopamine bijvoorbeeld twee chemicaliën die in onze hersenen vrijkomen wanneer we blij en euforisch zijn. Hetzelfde gebeurt met negatieve gedachten. In plaats van goed te doen voor ons lichaam, veroorzaken ze pijn en andere kwaaltjes die ervoor zorgen dat we ons niet gezond voelen.

Wat mij helpt om negatieve gedachten los te laten is te letten op mijn ademhaling. Diep inademen door je neus (4 à 5 seconden), je ademhaling volgen tot een punt in je buik en weer 4 à 5 seconden uitademen door je mond. Bij elke uitademing laat je los wat er door je gedachten gaan.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Jezelf met anderen vergelijken levert stress en ideaalbeelden op die jou niet helpen tot rust te komen. Als mensen in jouw omgeving heel sociaal zijn in hun weekenden, maar jij gaat er liever alleen met je hond op uit naar het bos of het strand, dan moet je naar je gevoel luisteren. Als je doet wat anderen doen, geeft dat niet de rust en energie die jij nodig hebt. Laat staan dat je ervan kunt genieten.

Oefen in aanwezig zijn

Doe je wel wat je leuk vindt, maar haal je er niet voldoende energie uit? Misschien ben je niet aanwezig genoeg. Als je een film kijkt, kijk dan ondertussen niet op je telefoon en geniet écht van het feit dat je jezelf de tijd gunt om die film te kijken.

Aanwezig zijn en tijd maken voor dingen

Aanwezig zijn is ook niet dat je ergens op visite bent en dat je telkens op de klok moet kijken omdat je over drie kwartier weer op een andere afspraak moet zijn. Plan de dingen die je doet ruim in zodat je er ook intens van kunt genieten. Het is zo jammer dat als je iets leuks doet, je het maar half kan doen omdat je daarna een andere afspraak hebt.

Geluk zit in kleine dingen

Vaak willen we meer, meer en meer. Geluk zit juist in de kleine dingen. De zon die schijnt, bloemen die in de bloei staan, iemand die jou voor laat gaan in de rij etc. Ik kan heel gelukkig zijn dat als ik thuiskom, de haard aan staat, er voor mij gekookt is en Tjibbe (onze hond) die ligt te snurken op de bank (ongegeneerd op zijn rug met zijn benen wijd). Of in de zon, op het bankje in de tuin een boek lezen. Of een coachee die een mooi inzicht heeft gekregen. Daar kan ik intens gelukkig van worden. Op zulke momenten heb ik niets meer nodig.

Uit welke kleine dingen haal jij geluk?

Hier en nu

Leef in het hier en nu. Nu kun jij geluk ervaren, nu kun jij genieten. Gisteren is geweest en morgen weet je niet wat er komen gaat. Leef NU!

Welke van deze tips pas jij toe? En zitten er tips tussen die je nog niet kent of beter kunnen? Zo ja, welke stap ga jij morgen zetten om deze tips nog beter toe te passen?

Ik gun je veel genieten in het ‘hier en nu’ toe!