5 tips die je helpen om je masker af te zetten

Masker, Ilse van de Burgwal, masker afzetten, coaching

Uit jij al je gedachten? Of beperk jij je jezelf hierin? Laat jij je ware zelf zien of doe je je alsof je iemand bent die je niet bent? Kun jij je gevoelens uiten als je met mensen praat?

Als jij je hierin laat beperken dan leef je niet ten volle. Daarnaast is het fijn om gewoon jezelf te kunnen zijn en je emoties te delen met de mensen om je heen.

Ik ga hieronder vijf tips met je delen die je helpen om je masker af te zetten. Voor ik dat doe wil ik nog wel iets aan je kwijt. Houd er rekening mee dat dit niet iets is wat je van de ene op de andere dag lukt. Het vergt oefenen, oefenen en oefenen. Vallen en opstaan. Maar uiteindelijk gaat jou dit lukken.

Een manier om jezelf te beschermen

Het dragen van een masker is een verdedigingsmechanisme. Het is een manier om jezelf te beschermen. Als je het masker opzet, voedt het je alleen maar met je schuldgevoelens en onzekerheden.

Eigenlijk is het heel gebruikelijk dat mensen “beschermende” barrières (een masker) opbouwen. Misschien draag je een masker zodat niemand je pijn kan doen en denk je dat dit masker je zal beschermen tegen onaangename emoties zoals angst of verdriet. Dat gevoel van bescherming is wat je ervan kan weerhouden om het masker niet af te willen doen. Je masker kan je het gevoel geven dat je het onder controle hebt, alsof je het af kunt doen en weer kunt aantrekken wanneer je maar wilt en nodig hebt.

Er komt een moment waarop je je realiseert dat je eraan gewend bent geraakt. Dat het niet makkelijk is om jezelf te laten zien zoals je bent. Je bent er zo aan gewend geraakt om je beschermd te voelen dat je niet eens meer weet hoe je je ware zelf aan anderen kunt laten zien. Dan voel je je je gevangen in dit masker in plaats van dat je je erdoor beschermd voelt.

Vijf tips die jou helpen om je masker af te zetten

1. Bereid je voor om te stoppen met het dragen van een masker

Bewustwording scheelt al de helft, want je aandacht gaat er al naar toe. Het realiseren van het feit dat je een masker draagt is dan ook de eerste stap om het af te kunnen zetten. Misschien herinner je je niet eens meer wanneer je het masker begon te dragen. Misschien heb je je niet gerealiseerd dat je jezelf probeerde te beschermen of misschien draag je het om een andere reden.

2. Leer om goed voor jezelf te zorgen

Hier is een belangrijk feit: je moet je masker af willen doen. Om dit te kunnen doen, moet je zo goed voor jezelf zorgen. Als je een intern conflict hebt met jezelf, kijk er zo positief mogelijk naar en onderhandel op een positieve manier met je interne conflict. Pas voor jezelf aan wat je nodig hebt; een goed boek, een meditatie etc.

3. Wees geduldig, moedig en zorg voor gezelschap

Geduld is een waardevolle kwaliteit omdat het helpt om je gemotiveerd te houden. Oké, ik geef toe, bij mij ontbreekt geduld nog wel eens, maar dat gaan steeds een klein stapje beter. Geduld geeft in die zin je ook de nodige ruimte om je transformatie te laten plaatsvinden. En dan hebben we het over die diepe transformatie die zich richt op de kern van het probleem en langdurige veranderingen teweegbrengt.

Het oplossen van je interne conflicten vereist veel motivatie. Een andere krachtige en essentiële kwaliteit die je in staat zal stellen om deze situatie het hoofd te bieden is bovendien moed. Moed om het te doen. Moed om te veranderen naar het onbekende.

Tot slot helpt het je als je gezelschap hebt van iemand die jou goed kent terwijl je dit doormaakt (zoals vrienden, broers en zussen, of zelfs een coach/psycholoog). Het zal je helpen om sterk te blijven, om vooruit te gaan totdat je eindelijk je masker af kunt zetten.

4. Ken jezelf en accepteer jezelf zoals je bent

Om jezelf te kunnen accepteren, moet je jezelf kennen. Jezelf leren kennen betekent onder andere weten wat je wilt, wat je leuk vindt en wat je wilt bereiken. Het is de moeite waard om wat tijd alleen door te brengen met jezelf en je gedachten. Juist dan leer je jezelf kennen.

Laat je niet te veel afleiden en richt je op je hoofddoel: ontdekken wie je bent als persoon. Dit kan je helpen om in harmonie te komen met je emoties. Sta jezelf toe je emoties te voelen in plaats van ze te onderdrukken.

Sommige mensen houden er niet van om alleen te zijn omdat ze bang zijn om hun eigen emoties onder ogen te zien. Dit is echter volledig noodzakelijk voor zelfacceptatie. Als je eenmaal weet hoe je je je voelt, wie je bent en wat je leuk vindt, kun je beginnen met jezelf te accepteren in plaats van jezelf te beoordelen.

Jezelf accepteren betekent dat je je niet schaamt voor de persoon die je bent. Een masker dragen als je hebt geaccepteerd wie je bent, is nutteloos omdat het geen zin heeft je te verbergen nu je je niet schaamt voor wie je bent.

5. Houd zowel van jezelf als van anderen

Als je eenmaal in het proces van zelfacceptatie zit, zal eigenliefde vanzelf komen. Vergeet wie je vroeger was. Hou nu van jezelf en moedig jezelf aan om in de toekomst nog beter te worden. Het dragen van een masker is alleen nodig als je je kwaliteiten en fouten niet accepteert.

Deze laatste stap bestaat uit het liefhebben van elk deel van je wezen. Als je iets wilt veranderen, beschouw het dan als een kans. Een kans om te groeien. Dit zal je helpen om je eigenliefde te stimuleren. Er is geen enkele manier waarop je echt van iemand anders kunt houden als je niet van jezelf houdt.

Deze vijf stappen kosten tijd. Gun jezelf die tijd! Ik hoop dat jij je sterk genoeg voelt om deze vijf stappen te volgen en je masker af te zetten. Want juist als jij kwetsbaar bent zonder je kracht te verliezen, ben je ijzersterk.

Lukt het je niet om het masker af te zetten, zelfs niet met hulp van je dierbaren? Plan gerust een kennismakingsgesprek in om te kijken naar de mogelijkheden.