5 tips als je te veel hooi op je vork neemt en dreigt tegen de muur aan te lopen

Ken je dat? Dat je zo druk bent dat je voelt dat je te veel hooi op je vork hebt genomen?

Ik wel! Ik zal je eerst een stukje meenemen in mijn laatste weken. In september zag ik een tweede golf aankomen. Daar werd ik niet heel blij van en ik besloot mij voor te bereiden dat ik net als in de eerste golf bijna stil kwam te liggen met werk. Ik ging aan de slag bij de Webhelp als trainer en coach voor het Bron- en Contactonderzoek van de GGD. Daarnaast werd ik gevraagd voor assistent-bondscoach van NL Team Para-badminton. Dit gecombineerd met mijn eigen bedrijf, wat qua focus op nummer 1 staat. Als ik het zo op schrijf, dan denk ik al ‘wow dat is veel’. Toen kwam de golf ook daadwerkelijk. En ging mijn eigen bedrijf gewoon door; mensen waren al meer gewend geraakt aan online coaching. Mijn spelers op Papendal mochten doorgaan, maar de andere groepen waarmee ze trainden op de momenten dat ik er niet was mochten niet door. Met als gevolg dat ik sinds half december elke dag te vinden ben op Papendal. Ik werd ook nog even en passant bondscoach, wat ook meer verantwoording met zich meebrengt. En de Webhelp dacht ‘Zo die Ilse is goed, die gaan we veel inzetten.’ En ik? Ik vind zoveel leuk dus ik zei overal ja tegen.

Zo kon het niet doorgaan…

Twee weken terug wist ik ineens dat ik niet zo langer door kon gaan omdat ik anders tegen de muur aan zou lopen. En als ik dat doe ben ik veel verder van huis. Want als je echt overwerkt bent, dan heb je ook een lange periode nodig om weer te herstellen. Ergens baalde ik van mijzelf; hoe kan het nu toch zo zijn dat ik tegen een muur aan ga lopen? En dat terwijl ik alleen maar leuke dingen doe?

Als je in het weekend altijd werkt en doordeweeks dagen maakt van 12-16 uur, dan heeft je lichaam en geest geen moment meer om bij te tanken. Ik ging alleen maar door, had geen tijd om ergens over na te denken.

Ik ben blij dat ik de signalen herken. Afgelopen week heb ik een week mijzelf uit geroosterd en alleen maar gedaan waar ik zin in heb. Nu kan ik er weer tegenaan, mits ik mij goed aan mijn eigen voorwaarden hou. Vroeger liet ik het veel verder komen, dit kostte mij toen ook veel langer om ervan te herstellen.

Ieder mens krijgt signalen als je langdurig te veel hooi op je vork neemt.

Bij mij zijn de signalen:

 • Kribbig en kortaf worden
 • Continu het gevoel hebben van gehaast zijn
 • Slecht(er) slapen
 • Vage pijntjes
 • Verliezen van overzicht

Maar je kunt ook andere signalen krijgen, denk daarbij aan:

 • Snel geïrriteerd zijn
 • Emotionele buien
 • Vermoeidheid of slaapproblemen
 • Veranderingen in je eetlust
 • Hoofdpijn
 • Een drukkend gevoel op de borst
 • Benauwdheid
 • Hyperventilatie
 • Hartkloppingen

5 tips om te voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt

Belangrijk is om te voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt en uiteindelijk tegen een muur aanloopt. Wat kun je doen om dit te voorkomen? Hierbij de 5 tips:

 1. Onderzoek de echte reden waarom je een extra taak of zoveel taken oppakt. Als je dit onderzoekt krijg je antwoord op waarom jij zoveel taken op je neemt. Het kan verschillende dingen zijn; belangrijk gevonden willen worden, veel leuk vinden, om extra geld te verdienen etc.
 2. Zeg vaker nee. Ook tegen dingen die leuk zijn. Laat kansen schieten. Door nee te zeggen komt er ruimte in je agenda en ruimte in je hoofd. Je laat kansen schieten, maar hierdoor doen zich juist ook weer nieuwe, onverwachte kansen aan.
 3. Leer beter plannen. Plan je activiteiten en taken goed. Dan weet je hoeveel tijd je over hebt voor me-time, voor extra taken of juist nog even dat bezoekje aan je beste vriendin.
 4. Realiseer je dat iets niet doen ook een hoop voordelen heeft. Je houdt tijd over die je anders kunt benutten. Het wordt vaak dan toch door een ander opgelost.
 5. Plan wekelijks minimaal 8 uur ME-TIME in. Deze ben ik zelf afgelopen weken vergeten en wat heb ik dat gemist. Tijd voor jezelf. Alleen voor jou. Doen waar je zelf zin in hebt; gedachteloos op de bank hangen, wandelen, een podcast luisteren. Juist door me-time kun jij je hoofd leegmaken en energie opdoen voor de taken die (nog) op je liggen te wachten.

Geef jezelf de tijd om te wennen aan een langzamer en gezonder leef- en werktempo!

Neem deze 5 tips ter harte. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dit je enorm helpt. Blijf je er moeite mee houden om niet te veel hooi op je vork te nemen? Neem contact met mij op, dan kunnen we hier dieper op ingaan en kijken waar jouw uitdagingen liggen, zodat je een volgende keer niet te veel hooi op je vork neemt.