3 tips om terug te gaan naar de 5e versnelling

ratrace, 7e versnelling, 5e versnelling, authenticiteit, kwetsbaar, coach, coach Woudenberg

Ik zit in de trein en dender maar door. Ik zit gewoon in de 7e versnelling. Ik ga maar door, door, door en nog eens door. Veel te bang om iets te missen. Maar ook gewoon omdat het zo gegroeid is; ik hou van sporten en doe dit veel in binnen- en buitenland, ik gaf veel training, ik heb weken dat ik 40 tot 60 uur werk (oké en soms 80 uur), ik heb een druk sociaal leven, ik heb een partner en een hond die ook wel eens willen dat ik tijd voor hen maak (en dat doe ik met liefde). En dus kies ik er onbewust en soms bewust voor om in de 7e versnelling te zitten. Tijd om rustig een boek te lezen heb ik alleen op vakantie. Dit is toch wel hoe ik de laatste tien jaar van mijn leven kan beschrijven.

Het kaartje dat ik kreeg van mijn docenten toen ik slaagde voor mijn opleiding eind juni was veelzeggend: Denk aan niets en fiets. Dat is hoe zij naar mij kijken: Iemand die altijd maar doorgaat! Heb ik het één net afgerond, dan begin ik weer iets nieuws. Heb ik pijn in mijn lichaam? Voelen, kan ik er iets mee? Nee? Oké, en door. En heel eerlijk moet ik toch toegeven dat het pijnlijk is dat twee docenten waar ik een klein beetje tegenop kijk, mij op deze manier zien. Juist omdat ik dacht dat ik echt naar de 5e versnelling was gegaan.

Afgelopen maanden heb ik (ook gedwongen door het coronavirus) echt een flinke stap teruggedaan en mijn leven voelt zo veel rustiger. Die 5e versnelling is toch wel heel aangenaam. Ik heb veel meer tijd om te voelen in mijn lichaam of het goed gaat, mijn vage pijntjes zijn minder. Ook het gevoel om niks meer te willen missen is verdwenen. Het is heerlijk als ik bij vrienden zit, zonder het idee te hebben dat ik nog zo veel moet doen. En wat vind ik het heerlijk om op het bankje in de achtertuin onder de plantaan een boekje te lezen.

Deze periode heeft mij gedwongen uit de ratrace te stappen. Nu sta ik er elke dag bij stil, zodat ik niet in mijn oude patroon verval. Om mij heen zie ik velen die weer terugvallen in die 7e versnelling. Om dit te voorkomen heb ik een aantal tips voor je.

3 tips om terug naar de 5e versnelling te gaan

Hieronder geef ik je een aantal tips die je kunt doen om stap voor stap terug te gaan naar de 5e versnelling en uit de ratrace te stappen:

Tip 1: Ont-moeten

Als je in de 7e versnelling zit, in die ratrace, heb je het gevoel dat je heel veel moet. Misschien is er wel weinig ruimte voor spontaniteit (vrienden moesten vaak al meer dan een maand van tevoren afspreken, zo vol was mijn agenda). Ook is het lastig om je creativiteit te gebruiken. Deze blokkeert omdat er zoveel moet.

Vaak hebben we het gevoel dat we Nederland moeten ontvluchten om uit de ratrace te stappen. En hebben we het idee dat we in een hutje op een berg in Frankrijk of naar de relaxte sferen van Australië moeten vluchten om terug te gaan naar de 5e versnelling. Vaak denken we in alles of niets.

Het is niet alles of niets. Je kunt elke dag een kleine stap zetten om de ratrace los te laten. En zo kun je de komende maanden en jaren je leven steeds ontspannener maken zonder te verhuizen naar een half ingestorte schuur in Frankrijk.

Een eerste stap kan bijvoorbeeld zijn om maar één dag in het weekend iets te plannen, de andere dag kun je niks doen of juist spontaan iets doen. Of kijk wat bij jou past om een eerste stap te zetten.

Tip 2: Stel scherpe vragen aan jezelf

Kijk eens naar hoe je leven er nu voor staat. Stel jezelf nu eens voor hoe jouw leven er waarschijnlijk over 5 jaar uit ziet als je niks het verandert aan je leven/situatie?

Wat doet het wat je ziet? Word je er blij van of juist niet?

Stel jezelf eens de volgende vragen (en schrijf ze indien nodig op in een notitieblok):

 • Waar word ik blij van?
 • Wat geeft mij energie?
 • Waar krijg ik stress van?
 • Waar wil ik meer van ervaren in mijn leven?
 • Waar wil ik minder van ervaren?
 • Wat zou ik doen met mijn leven als ik niet kon falen?
 • Hoe zou ik mijn leven invullen als geld geen belemmering was?

Kijk elke week of dagelijks terug naar deze vragen, zo wordt het makkelijker om een stap terug te doen naar de 5e versnelling.

Tip 3: Onze levensstijl

Vaak denken we dat het onze belemmerende gedachten zijn die ervoor zorgen dat we in de 7e versnelling vastzitten. Maar het is ook onze levensstijl. Misschien herken je dit wel:

 • Hard werken en promotie willen maken
 • Veel verantwoordelijkheden waardoor je je minder vrij voelt
 • Maandelijkse hoge lasten die druk geven

Omdat we onze levensstijl niet kwijt willen blijven we in deze stress en verantwoordelijkheid hangen. Dit kan voelen alsof je heel gevangen zit.

Als je bereid bent je leven eenvoudiger te maken, grote kans dat jij je minder gevangen voelt.

Als je een goed leven kunt bouwen dat weinig kost dan ben je vrij om te doen wat je wilt. Blijf doen wat je doet, begin voor jezelf, ga minder werken of ga werken als barista in je lokale koffiezaakje. Doe waar jij blij van wordt.

Zodra je je leven hebt versimpeld en de onnodige dingen overboord hebt gegooid voel je je al een heel stuk vrijer. Er ontstaat meer tijd, licht, ruimte, geld en lucht om te doen wat je echt wilt doen:

 • Meer tijd voor jezelf
 • Tijd om beter voor jezelf te zorgen
 • Tijd om door te brengen met je vrienden en familie
 • Tijd om een hobby op te pakken
 • Tijd om een boek te lezen
 • Tijd om een cursus te doen die je al zo lang wil doen
 • Etc.

Terug naar de 5e versnelling zorgt ervoor dat je een beter leven voor jezelf kunt creëren.

Dit zijn 3 tips die je kunt gebruiken om terug te schakelen van de 7e versnelling naar de 5e versnelling. Ik heb nog een belangrijke vraag voor je om eens over na te denken.

Stel jezelf eens de vraag: Hoe zou een simpel, goed en gelukkig leven er voor mij uitzien? 

Je bent geen slachtoffer van de 7e versnelling. Je kiest er zelf voor, elke dag opnieuw. Door je keuzes aan te passen verander je de situatie. Hoe verder je komt, des te meer je kunt ontspannen.

Vrij & onbegrensd in de 5e versnelling.

Maandag 17 augustus start de gratis onbegrens jezelf challenge. In 5 dagen ga jij stappen maken van begrensd naar vrij zijn. Dagelijks ontvang je een video en een werkboek met een opdracht.  Met deze challenge maak je ook stappen om terug te schakelen naar de 5e versnelling.

Doe jij mee? Er zijn nog een paar plekjes over.